Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
Τι θα φάμε σήμερα μαμα; (2012-14)

εκ88 Α. Λαδένια - Μια Συνταγή από την Κίμωλο

εκ88  Α. Λαδένια - Μια Συνταγή από την Κίμωλο

22 Μαρτίου 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Α. Λαδένια - Μια Συνταγή από την Κίμωλο

Β. Αφράτοι Κεφτέδες

C. Τηγανητές Ελιές Θρούμπες με Κρεμμύδι, Ρίγανη και Σκόρδο

 

 

Α. Λαδένια - Μια Συνταγή από την Κίμωλο

 

Name

4-6 μερίδες

1 φακελάκι μαγιά

1½ -1 1/3 φλ. ζεστό νερό

4-4 ½ φλ. αλεύρι για ψωμί

½ κ.γ. αλάτι

3-4 μέτριες προς μεγάλες σφιχτές, ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες

3 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες

3 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 

Διαλύουμε τη μαγιά σε 1 ½ φλιτζ. ζεστό νερό μαζί με τ κ.σ. αλεύρι και την αφήνουμε μέχρι να βγάλει φυσαλίδες γύρω στα 15 λεπτά..  Ανακατεύουμε 4 φλιτζ. αλεύρι με το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε με το χέρι για 10 λεπτά περίπου, προσθέτοντας κι άλλο νερό ή αλεύρι αν χρειάζεται, για να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική, χωρίς όμως να κολλάει.  Σχηματίζουμε μια μπάλα με την ζύμη, την τοποθετούμε στο μπολ με λίγο λαδάκι από πάνω, χαράζουμε ένα «Χ» στην επιφάνεια (φουσκώνει πιο γρήγορα έτσι), και την αφήνουμε σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη για μια ώρα περίππου ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί. Αφού φουσκώσει η ζύμη, την πατάμε με την παλάμη μας να γίνει επίπεδη. Ανοίγουμε τη ζύμη ώστε να εφαρμόζει στο ταψί και τη βάζουμε μέσα. Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος, χωρίς ρεύματα μέρος ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο, περίπου 1 ½ ώρα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο Κ. Αναμειγνύουμε τις ντομάτες και τις φέτες του κρεμμυδιού με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μεγάλο μπολ. Με τις άκρες των δαχτύλων σας πιέζουμε τη ζύμη προς τα κάτω στο ταψί, για να κάνουμε μερικές εγκοπές. Απλώνουμε το μείγμα των κρεμμυδιών και της ντομάτας ομοιόμορφα επάνω στη ζύμη. Ψήνουμε τη λαδένια ώσπου το ψωμί να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα, 50 λεπτά περίπου. Τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο, την κόβουμε σε φέτες και τη σερβίρουμε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

 

 

Β. Αφράτοι Κεφτέδες

 

Name

35 κεφτέδες περίπου

2 κρεμμύδια, τριμμένα

1 μεγάλη ντομάτα, τριμμένη στην χοντρή μεριά του τρίφτη

75 γρ. χοιρινό κιμά

250 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

¼ φλ. αποξηραμένο τριμμένο δυόσμο

¾ –1 φλ. γάλα

Αλάτι και πιπέρι

½ φλ. γαλέτα (ή παραπάνω ανάλογα με την ρευστότητα του μείγματος)

Αλεύρι

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

 

 

Τρίβουμε τα κρεμμύδια.

Τρίβουμε τις ντομάτες αλλά πετάμε το ζουμί τους. Κρατάμε μόνο τον πολτό.

Ανακατεύουμε τους δυο κιμάδες, το κρεμμύδι, την ντομάτα, τον δυόσμο, το γάλα και το αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε καλά. Προσθέτουμε την γαλέτα, κρίνοντας από την ρευστότητα εάν χρειάζεται παραπάνω.

Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει για τουλάχιστον 1 ώρα. Σχηματίζουμε τους κεφτέδες, τους αλευρώνουμε ελαφρώς, τινάζοντας τους λίγο, και τους τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, λίγους-λίγους. Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε ζεστούς.

 

 

C. Τηγανητές Ελιές Θρούμπες με Κρεμμύδι, Ρίγανη και Σκόρδο

 

Name

6-8 μερίδες

¼ φλ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

250 γρ. ελιές θρούμπες

1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο στη μέση και σε φέτες

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 κ.γ. ρίγανη

2 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί (ή λεμόνι, αν χρησιμοποιήσουμε πράσινες ελιές)

1 βελγικό σικορέ ή ιταλικό ραντίτσιο, κομμένο σε λεπτές λωρίδες (για γαρνιτούρα)

2 μικρά σφιχτά βρασμένα αυγά, κομμένα στα τέσσερα

3 ραπανάκια, κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες

Αλάτι

 

Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

 

Ρίχνουμε τις ελιές και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 7 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Κατεβάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τα υλικά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Ρίχνουμε τη ρίγανη και το ξίδι και μόλις σβήσει απομακρύνουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τις ελιές και το κρεμμύδι από το τηγάνι και φυλάμε το ζουμί στην άκρη. Βάζουμε τις ελιές και το κρεμμύδι στο κέντρο της πιατέλας και γαρνίρουμε τριγύρω με φύλλα σικορέ ή ραντίτσιο, με τα αβγά και τα ραπανάκια. Περιχύνουμε με το ζουμί, αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη και ελαιόλαδο. Σερβίρουμε.

 

Name

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Next Back