Κυριακή, 5 Μαΐου 2024
Τι θα φάμε σήμερα μαμα; (2012-14)

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 55 Β ΚΥΚΛΟΣ

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 55 Β ΚΥΚΛΟΣ

25 Φεβρουαρίου 2014

Συνταγή Α.  Τέξας τσίλι

 

Υλικά για 6 Μερίδες

 

800 γρ. μοσχάρι ελιά, καθαρισμένη από το πολύ λίπος και κομμένη σε κύβους 2.5 εκ.

3 κ.σ. γλυκιά πάπρικα σε σκόνη

3 κ.σ. σκόνη τσίλι

5 κ.σ. λάδι

2 κ.σ. κύμινο

2 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη

7 1/2 φλυτζ. νερό

2 κ.γ. αλάτι, συν επιπλέον για καρύκευμα

10 -15 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (περίπου 1 φλυτζ.)

5 μέτριες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

1 μεγάλη τσίλι πιπεριά, χωρίς το κοτσάνι και τους σπόρους, ψιλοκομμένη

1 φλυτζ. ντομάτακια κονσέρβα

2 κ.σ. χυμό από 1 μέτριο λάιμ

3 κ.σ. κορνφλάουρ

τριμμένο μαύρο πιπέρι

 

Εκτέλεση

 

Ανακατεύουμε σε ένα μικρό μπολ τη σκόνη τσίλι, την πάπρικα, το κύμινο, και τη ρίγανη και ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι νερό μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή πάστα.  Την αφήνουμε στην άκρη.  Ανακατεύουμε τα κομμάτια του βοδινού με το αλάτι και τα αφήνουμε κι αυτά στην άκρη.

 

Σοτάρουμε το κρέας, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές, για περίπου 5 λεπτά.  Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.  Χύνουμε το λάδι από το τηγάνι και σκουπίζουμε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας.

Τηγανίζουμε το μπέικον για περίπου 10 λεπτά, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι το λίπος να υποχωρήσει και το μπέικον να κάνει μια τραγανή κρούστα.  Βγάζουμε το μπέικον και το τοποθετούμε σε ένα μπολ.

 

Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 5 με 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά. Σοτάρουμε για ένα λεπτό, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους . Προσθέτουμε το κρέας, το μπέικον και την πάστα τσίλι.  Προσθέτουμε και τη ντομάτα και 7 φλιτζάνια νερό.  Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σταθερά για 2 ώρες, μέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό και οι χυμοί του να πάρουν σκούρο χρώμα, να δέσουν και να αποκτήσουν πλούσια υφή.

 

4. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το κορνφλάουρ με 2/3 του φλυτζανιού ζωμό από την κατσαρόλα μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα με λεία υφή.  Ρίχνουμε μέσα την πάστα και ανακατεύουμε.  Προσθέτουμε και το λάιμ. Σιγοβράζουμε για 5 με 10 λεπτά, μέχρι να πήξει. 

Σερβίρουμε.

 

 

 

Συνταγή Β. Αμερικάνικη Μηλόπιτα

 

Υλικά για 8 μερίδες

 

Για τη ζύμη:

2 ½  φλυτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν έξτρα για το αλεύρωμα

2 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.γ. αλάτι

12 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, παγωμένο, τριμμένο

6-8 κ.σ. παγωμένο νερό

 

Για τη γέμιση:

3/4 φλυτζ. ζάχαρη

2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

1/4 κ.γ. αλάτι

1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

1/4 κ.γ. κανέλα

1/8 κ.γ. μπαχάρι

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

900 γρ. μήλα κόκκινα golden, καθαρισμένα, χωρίς κουκούτσια και κομμένα σε φέτες

700 γρ. ξινόμηλα, καθαρισμένα, χωρίς κουκούτσια και κομμένα

1 ασπράδι αυγού, ελαφρώς χτυπημένο

1 κ.σ. ζάχαρη, για το γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση

 

Δουλεύουμε με τα χέρια ανακατεύοντας το αλεύρι, το τριμμένο βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να ενσωματωθούν και το μείγμα να μοιάζει με χοντροκομμένα τρίμματα

 

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και το περιχύνουμε με 6 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό.  Ανακατεύουμε και πιέζουμε τη ζύμη να ενσωματωθεί, μέχρι να γίνει εύπλαστη.  Εάν η ζύμη δεν ενώνεται καλά, ρίχνουμε το υπόλοιπο παγωμένο νερό, 1 κουταλιά της σούπας τη φορά, μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίδια κομμάτια.  Μεταφέρουμε το κάθε κομμάτι σε ένα πλαστικό περιτύλιγμα και του δίνουμε επίπεδο και στρογγυλό σχήμα μεγέθους 10 εκ. Τυλίγουμε το κάθε κομμάτι σφιχτά στο πλαστικό και το βάζουμε στο ψυγείο για ½ ώρα. Πριν ανοίξουμε τη ζύμη, την αφήνουμε λίγο στον πάγκο για 10 λεπτά, να ξεκουραστεί και να μαλακώσει.

 

Ανοίγουμε το ένα κομμάτι ζύμης σε κύκλο μεγέθους 30 εκ. πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.  Τοποθετούμε το ανοιγμένο κομμάτι σε μια ταρτιέρα, αφήνοντας τη ζύμη που περισσεύει να κρέμεται από τις άκρες.  Στρώνουμε καλά το φύλλο στον πάτο της ταρτιέρας, σηκώνοντας απαλά με το ένα χέρι τη μία άκρη και πιέζοντας στον πάτο με το άλλο.  Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε στρογγυλό σχήμα σε αλευρωμένη επιφάνεια.

 

Τοποθετούμε τη σχάρα στη χαμηλότερη θέση και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς.

 

Ανακατεύουμε 3/4 του φλυτζανιού ζάχαρη, το αλεύρι, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο τριμμένο, την κανέλα και το μπαχάρι τριμμένο, μαζί σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τα μήλα και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά. Στρώνουμε τα μήλα μαζί με τους χυμούς τους στην ταρτιέρα με τη ζύμη, σχηματίζοντας έναν μικρό λοφίσκο στο κέντρο.  Καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη και στρώνουμε προσεκτικά το φύλλο πάνω στη γέμιση.

Πιέζουμε δυνατά τις άκρες του άνω και του κάτω φύλλου, ώστε να ενωθούν καλά. Διπλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη σε πτυχώσεις γύρω από τις άκρες τις ταρτιέρας, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά μας.  Κάνουμε τέσσερις χαρακιές 5 εκ. στην επιφάνεια της ζύμης.  Περνάμε την επιφάνεια με το χτυπημένο ασπράδι και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη.

 

Τοποθετούμε την πίτα στη ζεστή λαμαρίνα.  Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει ελαφρώς, για περίπου 25 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι η επιφάνεια να πάρει βαθύ ροδοκόκκινο χρώμα, για 20 με 25 λεπτά ακόμη. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου πάνω σε μία σχάρα. Σερβίρουμε.

 

Name

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Next Back