Κυριακή, 5 Μαΐου 2024
Τι θα φάμε σήμερα μαμα; (2012-14)

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 58 Β ΚΥΚΛΟΣ

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 58 Β ΚΥΚΛΟΣ

25 Φεβρουαρίου 2014

Συνταγή Α.  Σκορδομακαρονάδα με παξιμάδι

 

Υλικά για 4-6 μερίδες

 

½ φλυτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

6 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε λεπτές φετούλες

1½ κονσέρβα ντομάτας

αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση

½ κ.γ. ζάχαρη

500 γρ. σπαγγέτι

1½ παξιμάδι κοπανισμένο σε γουδί με γουδοχέρι σε χοντρά τρίμματα

½ φλυτζ. νερό

 

 

Εκτέλεση

 

Ζεσταίνουμε 6 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο σκεύος σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το σκόρδο.  Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσει.  Προσθέτουμε τις ντομάτες και το νερό, δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα ζουμιά της ντομάτας, για 10-12 λεπτά.  Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη.

 

Στο μεταξύ, βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει και μαγειρεύουμε τα σπαγγέτι αλ ντέντε (να κρατάνε στο δόντι).  Τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

 

Βάζουμε τα σπαγγέτι σε μια μεγάλη πιατέλα.  Ρίχνουμε τη σάλτσα από πάνω και τα ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο παξιμάδι και σερβίρουμε αμέσως.

 

 

 

Συνταγή Β.  Πάτιδο (Κοτόπουλο γεμιστό με ψωμί και σταφίδες)

 

Υλικά για 6 μερίδες

 

1 κοτόπουλο, περίπου 1½ κιλό

1 φλυτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

200 γρ. συκώτι κότας, ξεπλυμένο και ψιλοκομμένο

2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

2 φλυτζ. κόκκινο κρασί

2 φλυτζ. χοντροκομμένο ξερό ψωμί

1½ φλυτζ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

⅔ φλυτζ. ξανθή σταφίδα

αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 μεγάλο αυγό, ελαφρώς χτυπημένο

1 κιλό μέτριες πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες στη μέση

 

 

Εκτέλεση

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚C.

 

Ξεπλένουμε το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας.  Το σκεπάζουμε και το φυλάμε στο ψυγείο.

 

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε ένα μεγάλο, φαρδύ τηγάνι και σοτάρουμε τα συκώτια μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.  Προσθέτουμε το κομμένο κρεμμύδι και το μαγειρεύουμε μέχρι να χρυσίσει, για 12 λεπτά περίπου.  Ρίχνουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε.  Ρίχνουμε το μισό κρασί και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος από τα ζουμιά του τηγανιού.  Βγάζουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

 

Σε ένα άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ ελαιόλαδο, ρίχνουμε το ψωμί και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.  Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μαϊντανό, τη σταφίδα, αλάτι και πιπέρι στο μείγμα συκωτιού-κρεμμυδιού.  Προσθέτουμε το αυγό και αναμειγνύουμε καλά.

 

Βάζουμε τη γέμιση μέσα στην κοιλότητα του κοτόπουλου και από τις δύο άκρες.  Δένουμε το κοτόπουλο με σπάγκο κουζίνας.  Αλείφουμε το κοτόπουλο με ελαιόλαδο και το αλατοπιπερώνουμε. Το βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί.

 

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τις πατάτες μαζί με αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.  Τις τοποθετούμε γύρω από το κοτόπουλο μέσα στο ταψί.  Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε το φαγητό για 15 λεπτά.  Ρίχνουμε το υπόλοιπο κρασί.  Συνεχίζουμε το ψήσιμο και αλείφουμε το κοτόπουλο κάθε 15 λεπτά με τα ζουμιά από το ταψί.  Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ½ ώρα, ή μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να είναι τρυφερές οι πατάτες.  Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο το φαγητό και σερβίρουμε.

 

Name



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Next Back