Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024


εκ.17 Γιαουρτίνη - Κέικ με Γιαούρτι και Λικέρ Πορτοκαλιού

εκ.17 Γιαουρτίνη - Κέικ με Γιαούρτι και Λικέρ Πορτοκαλιού

13 Νοεμβρίου 2012

  1. Γιαουρτίνη - Κέικ με Γιαούρτι και Λικέρ Πορτοκαλιού
  1. Κερκυραϊκή Πουτίγκα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Γιαουρτίνη - Κέικ με Γιαούρτι και Λικέρ Πορτοκαλιού

Name

8-10 μερίδες

1 ¾ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

¼ κ.γ. μαγειρική σόδα

Μια πρέζα αλάτι

125 γρ. και επιπλέον 4 κ.σ. ανάλατο βούτυρο

1/3 φλιτζ. μέλι

¼ φλιτζ. ζάχαρη

2 αβγά , χωρισμένα

3 κ.σ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

2 κ.σ. λικέρ πορτοκάλι ή μπράντυ

1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού

1 φλιτζ. γιαούρτι

Άχνη ζάχαρη

 

1.        Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180˚C. Βουτυρώνουμε ελαφρώς μια φόρμα για κέικ 22 εκ. και την πασπαλίζουμε με αλεύρι χτυπώντας τη φόρμα γύρω-γύρω να πάει παντού.

2.        Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους, κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη  σόδα και το αλάτι.

3.        Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με ένα μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε το μέλι και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε το μίγμα μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών, έναν-έναν, χτυπώντας συνεχώς μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέτουμε αργά-αργά και τον χυμό πορτοκαλιού, το λικέρ και το ξύσμα και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μετά από κάθε προσθήκη.

4.        Σιγά-σιγά προσθέτουμε και το μίγμα αλευριού και το γιαούρτι εναλλάξ μέσα στο μίγμα βουτύρου χτυπώντας συνεχώς μέχρι να αναμιχθούν καλά όλα τα υλικά.

5.        Σε ένα ξεχωριστό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια των αβγών με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα.  Την προσθέτουμε στο μίγμα, ανακατεύοντας με μια πλαστική σπάτουλα με απαλές κινήσεις..

6.        Βάζουμε το μίγμα μέσα στη φόρμα και το ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου  ή μέχρι να χρυσίσει το κέικ. Είναι έτοιμο όταν βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ και βγαίνει καθαρή.  Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το βάζουμε σε μια σχάρα να κρυώσει για λίγα λεπτά μέσα στη φόρμα. Κατόπιν αναποδογυρίζουμε την φόρμα, βγάζουμε το κέικ και το αφήνουμε πάλι πάνω στη σχάρα να κρυώσει. Μόλις κρυώσει τελείως το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

 

 

  1. Κερκυραϊκή Πουτίγκα

Name

12 Μερίδες

250 γρ. Μπαγιάτικο ψωμί κομμένο σε μικρα κομμάτια

3 φλιτζ.άνια διάφορα αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, σύκα, γλυκό πορτοκάλι) ψιλοκομμένα

1 φλιτζ.άνι ξανθές ή μαύρες σταφίδες

2 μεγάλα αυβγά

3 φλιτζ.άνια γάλα

1 φλιτζ.άνι ζάχαρη

Ζαμπαλιόνε (η συνταγή δίνεται πιο κάτω)

1.        Αναμειγνύουμε τα μικρα κομματια τρίμματα του ψωμιού, τα ξερά φρούτα και τις σταφίδες σε ένα μεγάλο μπολ. Βουτυρώνουμε μια τετράγωνη πυρίμαχη γυάλινη ή κεραμική φόρμα 25 εκ., από πυρίμαχο γυαλί ή κεραμικό.

2.        Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάμε μαζί τα αβγά, το γάλα και τη ζάχαρη ώσπου να γίνουν ένα αφρώδες μείγμα και χύνουμε το υγρό επάνω στο μείγμα ψωμιού. Ανακατεύουμε το μείγμα καλά και πατάμε την επιφάνεια  λίγο ώστε να απορροφηθεί όλο το υγρό. Το αφήνουμε έτσι για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175˚C βαθμούς.

3.        Βάζουμε το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα και αυτή σε ένα πιο μεγάλο ταψί. Ρίχνουμε αρκετό νερό στο μεγάλο ταψί για να φτάσει ως τη μέση της φόρμας.  Ψήνουμε την πουτίγκα ώσπου να δέσει και να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα, 45- με 50 λεπτά περίπου.

4.        Για να τη σερβίρουμε: Χρησιμοποιώντας ένα πλατύ στρογγυλό κόφτη, κόβουμε την πουτίγκα σε κύκλους. Βάζουμε μια 1 κουταλιά ζαμπαγιόν σε ένα πιάτο, την πουτίγκα από πάνω και λίγη ζαμπαγιόν ακόμα επάνω στην πουτίγκα.

 

 

 

Για την Ζαμπαλιόνε:

6 κρόκους αβγών
6 κ.σ. ζαχαρη
3/4 φλιτζ. μαυροδάφνη

Σε μπαιν μαρί σε χαμηλή φωτιά χτυπάμε με σύρμα τους κρόκους μέχρι το μείγμα να γίνει υγρό.  Με πολύ σιγανή ροή, προσθέτουμε την ζάχαρη, χτυπώντας συνέχεια με το σύρμα, μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε την μαυροδάφνη, χτυπάμε συνέχεια, μέχρι να πήξει, γύρω στα 5 λεπτά. Σερβίρουμε την πουτίγκα με την σάλτσα.

Diane GKRI