Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024


εκ.24 Σούπα με Σπανάκι, Ρεβίθια και Σαφράν

εκ.24 Σούπα με Σπανάκι, Ρεβίθια και Σαφράν

21 Νοεμβρίου 2012

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 4 ΑΤΟΜΩΝ ΓΙΑ 10 ΕΥΡΩ

Α. Σούπα με Σπανάκι, Ρεβίθια και Σαφράν

Β. Τεμπελόπιτα από το Ζαγόρι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 4 ΑΤΟΜΩΝ ΓΙΑ 10 ΕΥΡΩ

Σούπα με Σπανάκι, Ρεβίθια και Σαφράν

Name

6 μερίδες

500 γρ. ρεβίθια

½ κεφάλι σκόρδο

1 φύλλο δάφνη

1 ολόκληρο κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο

500 γρ. σπανάκι καταψυγμένα

2 κτ σούπας ελαιόλαδο

2 φέτες χωριάτικο ψωμί

1 σκελίδα σκόρδο, ξεφλουδισμένη

1 κρεμμύδι, ψλοκομμένο

2 κτ σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

Αλάτι

 

  1. Απο βραδίς βάζουμε τα ρεβίθια στο νερό  για να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό. Ρίχνουμε το μισό κεφάλι του σκόρδου, την δάφνη, το κρεμμύδι και λίγο αλάτι στην κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε, σκεπασμένο, σε δυνατή φωτιά και μόλις βράσει χαμηλώνουμε την φωτιά  και σιγοβράζουμε τα ρεβίθια μέχρι να είναι τρυφερά, περίπου 1 ½ ΄ώρα ώρα.  Αλατίζουμε. 
  2. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε το ψωμί,  κρεμμύδι, και το σκόρδο. μέχρι να ροδίσουν. Μεταφέρουμε στο μπλέντερ, αφήνοντας το λάδι στο τηγάνι, και πολτοποιούμε μαζί με το σαφράν. Σιγά-σιγά προσθέτουμε ένα φλιτζάνι από το νερό από τα ρεβίθια και χτυπάμε μέχρι να είναι λείο το μείγμα. Ρίχνουμε στα ρεβίθια.

3. Τοποθετούμε το σπανάκι σε ένα τηγάνι  μαζί με λίγο αλάτι, σκεπάζουμε, και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 4-5 λεπτά μέχρι να μαραθεί.

4 Προσθέτουμε κι αυτό στα ρεβίθια, ανακατεύοντας καλά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε την σούπα άλλα 10 λεπτά. Σερβίρουμε.

 

Β. Τεμπελόπιτα από το Ζαγόρι

Name

24 κομμάτια

 

2 φλιτζάνια στραγγιστό γιαούρτι  

2 μεγάλα αβγά ελαφρώς χτυπημένα

1½ με 2 φλιτζάνια νερό

2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, λειωμένο

2½ φλιτζάνια θρυμματισμένο τυρί φέτα

2 με 2½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

¼ του φλιτζανιού γάλα

3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

 

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 125C.
  2.  Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύετε το γιαούρτι, τα αβγά και 1½ φλιτζάνι νερό. Προσθέτετε το βούτυρο και το ανακατεύετε. Προσθέτετε 2 φλιτζάνια αλεύρι. Τα ανακατεύετε όλα καλά, και προσθέτετε 1½ φλιτζάνι φέτας ανακατεύετε. Το μείγμα θα πρέπει να γίνει ένας πηχτός χυλός. Προσθέτετε κι άλλο αλεύρι ή νερό, αν χρειάζεται για να πετύχετε τη σωστή πήξη.

2.        Αλείφετε ένα ταψί 30 επί 45εκ. με βούτυρο. Χύνετε το χυλό στο ταψί και τον στρώνετε με μια σπάτουλα. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε την υπόλοιπη φέτα με το γάλα και το λάδι και χύνετε το μείγμα στην επιφάνεια της πίτας, φροντίζοντας να πάει παντού. Βάζετε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και την ψήνετε ώσπου να στερεοποιηθεί και να ροδίσει, περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά. Βγάζετε την πίτα από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει ελαφρά και την κόβετε.

Diane GKRI