Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024


εκ.27 Πετιμεζόπιτα

εκ.27 Πετιμεζόπιτα

28 Νοεμβρίου 2012

Α. Πετιμεζόπιτα

Β. Πιταράκια Ικαριώτικα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Α. Πετιμεζόπιτα

Name

 

6-8 μερίδες

 

200 γρ λάδι

350 γρ πετιμέζι

4 κσ. ζάχαρη καστανή

¾ φλ. χυμό πορτοκάλι

1/4 φλ. τσίπουρο

200γρ βρασμένο νερό με ενα ξυλάκι καννέλα και 5 γαρύφαλλα

700 γρ. Αλεύρι

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Ξύσμα ενός λεμονιού

½ κ.γ. κανέλα σκονη

½ κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη

4-6 κ.σ. σουσάμι για γαρνιτούρα / πασπάλισμα

3-4 κ.σ. ζάχαρη καστανή για γαρνιτούρα / πασπάλισμα

 

Aνακατεύουμε τα υγρά στο μίξερ.

Προσθέτουμε 700γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ανακατεμένο με 2 κουτ.του γλυκού μπεικιν το ξύσμα λεμονιού,  την καννέλα σκόνη, το γαρύφαλλο σκόνη και λίγο αλάτι.

Τοποθετούμε το μείγμα σε φόρμα για κέικ ή σε ταψί, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και την καστανή ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στούς 180 βαθμούς για 1 ώρα .

 

 

Β. Πιταράκια Ικαριώτικα

Name

Για περίπου 50 κομμάτια

 

Ζύμη για φύλλο:

4 1/2 φλ. αλεύρι

4 κσ. λαδι

1 κσ. ξυδι

1 κοφτή κγ. αλάτι

300γρ περίπου νερό

 

Γέμιση:

1 κολοκύθα, περίπου 1 ½ κιλό, καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια

4 κρεμμύδια, χοντροκομμένα

½ φλ. λάδι

1 ματσάκι  μάραθο, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο

1 φλ. ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη

Αλάτι και πιπέρι

 

Φτιάχνουμε το φύλλο: Σε μια λεκάνη ή σε μπολ ή στο μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και στην συνέχεια προσθέτουμε το λάδι, το ξύδι και το νερό, ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να γίνει μια μάζα. Ζυμώνουμε προσθέτοντας είτε λίγο αλεύρι πάρα πάνω είτελίγο νερό, αναλόγως το πόσο σφιχτή είναι το ζυμάρι. Ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το ζυμάρι να είναι λείο και να μην κολάει. ΤΟ αφήνουμε σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη για τουλάχιστον 1 ώρα πριν το ανοίξουμε σε φύλλο.

 

Εν το μεταξύ φτιάχνουμε την γεμιση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετούμε την κολοκύθα, κομμένη σε κύβους, σε ένα ριχό ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Ψήνουμε μέχρι να μλακώσει και να μην έχει καθόλου υγρά, γύρω στα 20-25 λεπτά.

Καθώς ψήνουμε την κολοκύθα, ετοιμάζουμε την υπόλοιπη γέμιση: Τοποθετούμε το κρεμμύδι σε μια βαριά κατσαρόλα χωρίς καθόλου λάδι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βγάλει το δικό του υγρό και να  μαλακώσει, γύρω στα 8-10 λεπτά. Τότε προσθέτουμε το λάδι και σβήνουμε την φωτιά. Προσθέτουμε στο κρεμμύδι τα μυρωδικά και τα κυβάκια της κολοκύθας. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο και προσθέτουμε εάν χρειαστεί.

Ανοίγουμε το φύλλο με τον παραδοσιακό τρόπο, χρησιμοποιώντας παραδοσιακό πλάστη. Το κόβουμε σε 4-5 μπαλάκια, παίρνουμε ένα μπαλάκι κάθε φορά, το πατάμε με το χέρι μας για να γίνει πλακέ και ανοίγουμε το φύλλο σε μεγάλο, λεπτό κομμάτι. Κόβουμε σε τετραγωνάκια, γεμίζουμε κάθε τετράγωνο με λίγη γέμιση, γυρίζουμε τις άκρες και το φύλλο ώστε να σχηματίσουμε μακρόστενους κυλίνδρους και τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου, το οποίο έχουμε λαδώσει. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουμε το φύλλο και την γέμιση. Ψήνουμε στος 180 ναθμούς για περίπου 12-15 λεπτά, ή μέχρι να αποκτίσουν χρησαφένιο χρώμα. Σερβίρουμε είτε ζεστά είτε σε θερμοκρασία δωματίου.

Diane GKRI