Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024


ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 30 Β ΚΥΚΛΟΣ

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 30 Β ΚΥΚΛΟΣ

23 Δεκεμβρίου 2013

Συνταγή Α: Ντολμάδες γιαλαντζί

 

Υλικά για 60 ντολμάδες περίπου:

 

500 γρ. φρέσκα κληματόφυλλα ή σε βάζο

6 κ.σ. έξτρα - παρθένο ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

½ φλιτζ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 φλιτζ. ρύζι μακρύκοκκο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, κατά βούληση

Νερό

½ φλιτζ. φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο

½ φλιτζ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 ½ κ.γ. αποξηραμένο δυόσμο

2-3 φλιτζ. νερό

Χυμό από 2 λεμόνια, συν φέτες από ½ λεμόνι

Γιαούρτι στραγγιστό (προαιρετικά)

Λίγο φλισκούνι (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση:

 

Ξεπλένουμε τα κληματόφυλλα και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα. Ρίχνουμε νερό, τόσο ώστε να καλύπτει τα κληματόφυλλα και τα ζεματίζουμε για 3 - 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν – είτε είναι φρέσκα, είτε έτοιμα. Τα βγάζουμε, τα στραγγίζουμε καλά σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

 

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια μέχρι να γίνουν διάφανα. Ρίχνουμε και το ρύζι και το σοτάρουμε για 3 - 5 λεπτά, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι και 1 φλιτζ. νερό. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι το ρύζι να μαλακώσει, χωρίς όμως να βράσει εντελώς και μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Κατόπιν ρίχνουμε το φλισκούνι, τον άνηθο, το μαϊντανό, το δυόσμο, και ανακατεύουμε καλά.

 

Σε μια βαθιά κατσαρόλα, ρίχνουμε 1-  2 κουταλιές ελαιόλαδο. Απλώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας τα κομμένα και διαλυμένα φύλλα που δεν μπορούμε να γεμίσουμε (έχοντας αφαιρέσει τα κοτσανάκια), μέχρι ο πάτος να καλυφθεί.

 

Τοποθετούμε 1 κουταλάκι γέμιση στο κέντρο του κάθε κληματόφυλλου. Διπλώνουμε μία - μία τις δύο άκρες και τυλίγουμε τα ντολμαδάκια. Τα τοποθετούμε ένα - ένα στον πάτο της κατσαρόλας, με το άνοιγμα προς τα κάτω. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.

 

Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια με το χυμό λεμονιού, λίγο λάδι, τις φέτες λεμονιού και προσθέτουμε 2 φλιτζ. νερό. Βάζουμε ένα πιάτο από πάνω τους, για να μην ανοίξουν, και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά και κατόπιν χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε σκεπασμένα, για 1/2 ώρα περίπου μέχρι να βράσει το ρύζι και μέχρι τα κληματόφυλλα να είναι τρυφερά.

 

Σερβίρονται ζεστά ή κρύα, σκέτα, ή με γιαούρτι.

 

Συνταγή Β: Τάρτα μπανόφι με καραμέλα από ζαχαρούχο γάλα

 

Υλικά για 6 – 9 μερίδες:

 

2 κουτάκια ζαχαρούχο γάλα

250 γρ. μπισκότα πτι - μπερ ή Digestive

100 γρ. βούτυρο, λιωμένο

2 μεγάλες, ώριμες, γερές μπανάνες

1 κοφτή κ.γ. κανέλα σε σκόνη

1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος

1 φλιτζ. γιαούρτι στραγγιστό

2 κ.γ. ζάχαρη άχνη

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (εσάνς)

3 κ.σ. τριμμένη σοκολάτα

 

Εκτέλεση:

 

Τοποθετούμε τα κουτάκια με το ζαχαρούχο γάλα σε μία μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό, ώστε να τα καλύπτει κατά 7 ½ εκ.

 

Τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε πολύ χαμηλή και τα αφήνουμε να βράζουν για 3 ώρες, συμπληρώνοντας νερό όταν χρειάζεται, ώστε τα κουτάκια να είναι πάντα καλυμμένα. Προσοχή! Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αν δεν είναι εντελώς καλυμμένα με νερό, μπορεί να εκραγούν!

 

Σπάμε τα μπισκότα και τα τοποθετούμε στο μπολ του μούλτι. Αλέθουμε μέχρι να γίνουν χοντρά τρίμματα και τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο.

 

Ρίχνουμε το μείγμα σε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο, πιέζοντάς το πολύ καλά στον πάτο και στα πλαϊνά. Αφήνουμε τη φόρμα στο ψυγείο να κρυώσει, για τουλάχιστον 30 λεπτά και μέχρι 1 ημέρα.

 

Όταν το γάλα βράσει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Προσοχή! Δεν ανοίγουμε τα κουτάκια αν δεν κρυώσουν.

 

Κόβουμε τις μπανάνες σε ροδέλες και τις ανακατεύουε με την κανέλα.

 

Χτυπάμε την κρέμα, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια, μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε σιγά - σιγά το γιαούρτι, ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί.

 

Ρίχνουμε την καραμέλα που έχει δημιουργηθεί από το ζαχαρούχο γάλα πάνω στην βάση της τάρτας. Τοποθετούμε από πάνω τις μισές μπανάνες και απλώνουμε πάνω τους μισό από το μείγμα του γιαουρτιού.

 

Τοποθετούμε από πάνω τις άλλες μισές μπανάνες. Γαρνίρουμε με το υπόλοιπο μείγμα γιαουρτιού. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε να σταθεί για 2 ώρες περίπου.

 

Βγάζουμε απο το ψυγείο και πασπαλίζουμε με την τριμμένη σοκολάτα.

 

Σερβίρουμε.

 

Name