Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2026


Χρυσωμαγειρέματα Β' - εβδομάδα 09-13/02/2026 στις 11.00

Χρυσωμαγειρέματα Β' - εβδομάδα 09-13/02/2026 στις 11.00

4 Φεβρουαρίου 2026

ΜΕ ΤΗ ΧΡΥΣΩ ΛΕΦΟΥ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 11:00

 

 

Η Χρύσω Λέφου επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στην οθόνη του ΣΙΓΜΑ, γεμάτη αγάπη, ιστορίες και… μυρωδιές από τα παιδικά μας χρόνια. Καθημερινά στις 11:00, τα «ΧΡΥΣΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ» μας χαρίζουν μοναδικές συνταγές, ανθρώπινες στιγμές και υπέροχες γεύσεις.

 

Τη Δευτέρα 9/2 η εβδομάδα μας ξεκινά με την σταθερή αξία της κ. Ανδρούλας Κεφάλα. Η κ. Ανδρούλα θα μας φτιάξει Κριθαράκι με σούβλα χοιρινό που μας έμεινε, Τριγωνάκια με χαλλούμι καθώς επίσης και την πιο νόστιμη Φλαουνόπιτα. Το κριθαράκι μεγάλωσε γενιές και γενιές σε ελληνικά και κυπριακά σπίτια. Ήταν το ζυμαρικό της κατσαρόλας, εκείνο που έμπαινε στο φαγητό όταν το κρέας ή το κοτόπουλο έπρεπε να χορτάσει πολλούς. Μαγειρευόταν σιγά, μέσα στο ζωμό, απορροφώντας γεύσεις και αρώματα, μέχρι να γίνει μαλακό και μελωμένο. Είναι ζυμαρικό από σιμιγδάλι σκληρού σίτου, με μικρό, επίμηκες σχήμα που θυμίζει κόκκο κριθαριού, εξ ου και το όνομά του. Στην παραδοσιακή κουζίνα, ήταν τρόπος να αξιοποιηθεί ό,τι είχε απομείνει, όπως το χοιρινό της σούβλας, που του χαρίζει νοστιμιά και καπνιστό άρωμα.

 

Την Τρίτη 10/2 στην παρέα μας θα είναι η Έλενα Χατζημπέη, Επίκουρος καθηγήτρια Διατροφής, Διαιτολογίας.  Η Έλενα μας ετοιμάζει Κλασικό αμερικάνικο burger, Δροσερή σαλάτα με iceberg και βινεγκρέτ λεμονιού και για επιδόρπιο Μπάρες με ξηρούς καρπούς και μέλι. Η γευστική «μόδα» των μπαρών δεν είναι σύγχρονη εφεύρεση, αλλά εξέλιξη μιας πολύ παλιάς πρακτικής. Από την αρχαιότητα, συνδυασμοί μελιού, ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων χρησιμοποιούνταν ως συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας, όπως το παστέλι. Στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, εμφανίστηκαν πιο έντονα ως τρόφιμα για εργάτες, στρατιώτες και ταξιδιώτες. Από τη δεκαετία του ’60 και έπειτα, με την άνοδο της φυσικής διατροφής και του σύγχρονου τρόπου ζωής, οι μπάρες καθιερώθηκαν ως πρακτικό, γρήγορο σνακ, βασισμένο σε απλά, θρεπτικά υλικά.

 

Την Τετάρτη 11/2 μαγειρεύουν για μας η Νίνα Σκορδή Διόλα & ο Κύπρος Διόλα. Ετοιμαστείτε για Πουρέκια με κιμά και λαχταριστά Ξεροτήγανα (Ζlepkie) του Κορμακίτη. Τα πουρέκια έχουν μακρά ιστορία στις κουζίνες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ως παραδοσιακά γεμιστά αρτοσκευάσματα με λεπτό φύλλο. Στην Κύπρο, η παράδοση είναι βαθιά ριζωμένη, με τα πουρέκια, κυρίως γεμιστά με αναρή, να φτιάχνονται βάσει παλιών συνταγών που περνούν από γενιά σε γενιά και να αποτελούν βασικό στοιχείο των γιορτών. Η ονομασία τους συνδέεται με τον ευρύτερο κόσμο του μπουρεκιού, από την τουρκική λέξη börek, που αναφέρεται σε γεμιστά φύλλα ζύμης. Εκτός από αναρή, για τη γέμιση των πουρεκιών χρησιμοποιείται χαλλούμι, κιμάς, κρέμα, μανιτάρια και άγρια χόρτα.

 

Την Πέμπτη 12/2 θα έχουμε μαζί μας τον πολύ αγαπημένο φίλο και pastry chef Γιάννη Τούμπα. O Γιάννης μας δείχνει τη συνταγή για Μαριναρισμένο κοτόπουλο σουβλάκι για την Τσικνοπέμπτη, Πικάντικα μπούτια κοτόπουλου με μέλι και σόγια, Σως γιαουρτιού και Ελληνικές πίτες για σουβλάκι. Η Τσικνοπέμπτη είναι μια παραδοσιακή γιορτή της ορθόδοξης αποκριάς, που πέφτει τη δεύτερη Πέμπτη του Τριωδίου (Κρεατινή), 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Χαρακτηρίζεται από την έντονη κρεατοφαγία και το ψήσιμο στα κάρβουνα (τσίκνα), σηματοδοτώντας την προετοιμασία για τη νηστεία της Σαρακοστής. Tο όνομά της το πήρε από τη λέξη «τσίκνα» (τη μυρωδιά του καμένου ψητού κρέατος) και την ημέρα Πέμπτη. Η Τσικνοπέμπτη αποτελεί το «πράσινο φως» για τις μεγάλες αποκριάτικες γιορτές, συνδυάζοντας το φαγητό με το μασκάρεμα, έθιμο που συνδέεται με αρχαίες διονυσιακές πρακτικές για την υποδοχή της άνοιξης.

 

Η εβδομάδα κλείνει (Παρασκευή 13/2) επίσης με τον Γιάννη Τούμπα! Μια που τον είχαμε μαζί μας είπαμε να τον «εκμεταλλευτούμε!». Πάβλοβα και Jumbo χοιρινές μπριζόλες με πουργούρι για τον Άγιο Βαλεντίνο δεν αφήνουν κανέναν ερωτευμένο ασυγκίνητο! Η πάβλοβα είναι ένα εμβληματικό επιδόρπιο με βάση τη μαρέγκα, αφιερωμένο στη Ρωσίδα πρίμα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα. Δημιουργήθηκε πιθανότατα τη δεκαετία του 1920, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Η τραγανή εξωτερικά και αφράτη εσωτερικά μαρέγκα παραπέμπει στο λευκό, αέρινο τουτού της χορεύτριας. Η προέλευσή της αποτελεί μέχρι σήμερα αντικείμενο γαστρονομικής διαμάχης: η Νέα Ζηλανδία αποδίδει τη δημιουργία της σε σεφ του ξενοδοχείου Wellington το 1926, ενώ η Αυστραλία στον Herbert Sachse, σεφ του ξενοδοχείου Esplanade στο Περθ, το 1935.

 

«Χρυσωμαγειρέματα»… πιο νόστιμα, πιο αληθινά και πιο δικά μας από ποτέ!