Κυριακή, 28 Απριλίου 2024
Τι θα φάμε σήμερα μαμα; (2012-14)

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 06 Β ΚΥΚΛΟΣ

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 06 Β ΚΥΚΛΟΣ

4 Νοεμβρίου 2013

Α. Κρητική παντζαροσαλάτα με Γιαούρτι και καρύδια

 

Υλικά για 4 μερίδες 

 

1 κιλό παντζάρια, καθαρισμένα και πλυμένα, η 1 κιλό προσβρασμένα

2 - 3 μικρές σκελίδες σκόρδο, λιωμένο

1 φλιτζ. γιαούρτι στραγγιστό

1 φλιτζ. Καρύδια

1/2 φλιτζ. έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο

Αλάτι κατά βούληση

1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο ή γλυκάδι

Λίγο νερό

 

Εκτέλεση:

 

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με ελαφρώς αλατισμένο νερό ρίχνουμε τα παντζάρια και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά.

Τα σιγοβράζουμε για περίπου 35 με 40 λεπτά ή μέχρι να είναι μαλακά όταν τα τρυπάμε με το πιρούνι. Τα βγάζουμε, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε. Ξεφλουδίζουμε τις ρίζες και τα κόβουμε σε κύβους. 

Όσο τα παντζάρια βράζουν, ρίχνουμε τα καρύδια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τα καβουρδίζουμε ελαφρώς σε μέτρια φωτιά. Τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα κόβουμε ή τα χοντρο-αλέθουμε στο μούλτι.

Σε ένα μεσαίο μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το γιαούρτι και το σκόρδο. Προσθέτουμε αλάτι κατά βούληση. Διαλύουμε τη σως με 2 ή 3 κ.σ. νερό, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.

Ρίχνουμε τη σως πάνω στα παντζάρια, ρίχνουμε το καρύδι και ανακατεύουμε.

 Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και σερβίρουμε.

Η σαλάτα σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου ή δροσερή.

 

 

Β. Μπραντάδα Σαντορίνης

 

Υλικά για 4 Μερίδες

 

½ κιλό φιλέτο μπακαλιάρου, ξεπαγωμένο

¼ του κιλού πατάτες (2 μέτριες), καθαρισμένες και κομμένες

3 με 4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

Αλάτι

Αλέυρι

½ με ¾ φλιτζ. έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο, συν 2 κ.σ. για τη σάλτσα

¼ φλιτζ. ξίδι από κόκκινο κρασί

6 με 8 κ.σ. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

2 κ.σ. ντοματοπελτέ διαλυμένο σε ¾ φλιτζ. νερό

1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη

Μαϊντανό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε τις πατάτες σε μια μέτρια κατσαρόλα, τις σκεπάζουμε με νερό και τις σιγοβράζουμε περίπου για 30 λεπτά. Θα πρέπει να είναι μαλακές αν τρυπηθούν με το πιρούνι.

Σε ένα μεγάλο γουδί ή ένα μίξερ βάζουμε 1 ή 2 ζεστές  πατάτες τη φορά, μαζί με λίγο από το ψιλοκομμένο σκόρδο. Τα χτυπάμε σε αργή και σταθερή ταχύτητα, προσθέτοντας λίγο αλάτι, το ελαιόλαδο και το ξίδι. Χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια μαλακή και παχύρευστη μάζα. Η ποσότητα λαδιού ποικίλει επειδή δεν έχουν όλες οι πατάτες την ίδια ικανότητα απορρόφησης υγρών. Προσθέτουμε όσο πάρει για να μη γίνει ο χυλός ούτε πολύ πηχτός αλλά ούτε και πολύ ρευστός.

Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μερίδες. Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. λάδι τη φορά και τηγανίζουμε τον μπακαλιάρο, 5 με 6 λεπτά την κάθε πλευρά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ώσπου να ροδίσει και να γίνει τραγανός.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα γυάλινο, πυρίμαχο σκεύος, η ταψί αρκετά μεγάλο ώστε όλα τα κομμάτια του ψαριού να μπουν σε μία μόνο στρώση.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε 2 κ.σ. έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τον διαλυμένο ντοματοπελτέ και τον ανακατεύουμε για 1 με 2 λεπτά με το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε το μείγμα πατάτας και σκόρδου και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε λίγη ζάχαρη ή αλάτι, κατά την κρίση μας.

Με ένα κουτάλι ρίχνουμε λίγη σάλτσα στον πάτο του ταψιού και τοποθετούμε τον τηγανισμένο βακαλάο από πάνω. Περιχύνουμε το ψάρι με την υπόλοιπη σάλτσα και ψήνουμε για περίπου 8 με 10 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και σερβίρουμε αμέσως.

 

Name

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Next Back