Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024
Τι θα φάμε σήμερα μαμα; (2012-14)

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 49 Β ΚΥΚΛΟΣ

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 49 Β ΚΥΚΛΟΣ

23 Ιανουαρίου 2014

Συνταγή Α: Κοτόπουλο με ψημένες μελιτζάνες

 

Υλικά (για 4 μερίδες):

 

12 κ.σ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Ένα κοτόπουλο, 1 ½ κιλό περίπου, κομμένο σε μερίδες

1 κονσέρβα ντομάτα

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

3 μεγάλες μελιτζάνες (περίπου 1 ½ κιλό)

2 σκελίδες σκόρδο

2 κ.σ. φρέσκια μαντζουράνα

2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι

2. κ.σ. φρέσκια ρίγανη

2 φύλλα δάφνης

1 πρέζα κανέλλα

 

Εκτέλεση:

 

Ζεσταίνετε το λάδι σε μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και κοκκινίζετε το κοτόπουλο από όλες τις μεριές. Προσθέτετε το σκόρδο, ψιλοκομμένο. Ρίξτε λίγο αλάτι. Ελαττώνετε τη φωτιά, σε μέτρια, και προσθέτετε τις ντομάτες. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι, τα μυρωδικά και το βράζετε, σκεπασμένο, 5 με 8 λεπτά περίπου. Ύστερα, προσθέτετε αρκετό νερό, για να σκεπάσει το κοτόπουλο, μέχρι τη μέση. Συνεχίζετε το βράσιμο, με την κατσαρόλα σκεπασμένη, για 30 λεπτά περίπου.

 

Όσο σιγοβράζει το κοτόπουλο, εσείς ψήνετε τις μελιτζάνες: Τις τρυπάτε σε διάφορα σημεία και τις βάζετε επάνω σε φλόγα ή κάτω από το γκριλ του φούρνου, μέσα σε ένα ταψάκι. Τις ψήνετε γυρίζοντάς τις από όλες τις πλευρές, ώσπου να καεί η φλούδα τους και να μαλακώσουν εσωτερικά. Αμέσως μετά, τις τοποθετείτε σε μια τάβλα να κρυώσουν, ώστε να μπορείτε να τις πιάσετε με τα χέρια σας. Ξεφλουδίζετε τη μελιτζάνα, κόβετε το κοτσάνι και κόβετε τη μελιτζάνα σε χοντρά κομμάτια.

 

Βάζετε τα κομμάτια της μελιτζάνας στην κατσαρόλα, μαζί με το κοτόπουλο, στρώνοντας τα κομμάτια ομοιόμορφα. Το κοτόπουλο θα πρέπει να είναι ήδη μισοψημένο. Ελέγχετε το αλάτι και το πιπέρι και, αν χρειάζεται, προσθέτετε κι άλλο, κατά την κρίση σας. Αφήνετε να σιγοβράσει, σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να απορροφηθούν οι περισσότεροι χυμοί, η σάλτσα να γίνει πηχτή και λιπαρή, και το κοτόπουλο να είναι τρυφερό, άλλα 15 - 20 λεπτά περίπου. Αποσύρετε από τη φωτιά, αφήνετε να κρυώσει λιγάκι και σερβίρετε.

 

Συνταγή Β: Σπανακόρυζο με μαστίχα

 

Υλικά (για 4 μερίδες):

 

½ φλυτζ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 φλυτζ. ρύζι (καρολίνα)

½ κιλό φρέσκο σπανάκι, χοντροκομμένο

3-4 κρυστάλλους μαστίχας, μέτριου μεγέθους (κοπανισμένη)

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

½ φλυτζ. φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο

1 πρέζα μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο

½ κύβο λαχανικών

Φρεσκοστιμμένο χυμό 1 λεμονιού

125 γρ. Φέτα

 

Εκτέλεση:

 

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε ¼ φλιτζ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, σε μέτρια φωτιά, για 10 - 12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μαραθούν. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1 - 2 λεπτά. Σταδιακά, ρίχνουμε το σπανάκι. Ρίχνουμε αλάτι. Ρίχνουμε και ανακατεύουμε τη μαστίχα. 

 

Προσθέτουμε 1 φλιτζ. νερό, τον κύβο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30 - 40 λεπτά, προσθέτοντας και το λεμόνι, ώστε να διατηρήσουμε το μίγμα ζουμερό. Ρίχνουμε τον άνηθο και το μοσχοκάρυδο και σβήνουμε τη φωτιά. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια το υπόλοιπο λάδι.

 

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία πετσέτα, για  5 - 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά και το σπανακόρυζο να είναι κρεμώδες.

 

Βάζουμε το σπανακόρυζο σε πιατέλα. Με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τα λαχανικά, κόβουμε τη φέτα σε τσιπς και τα απλώνουμε από πάνω. Γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού και το σερβίρουμε, είτε ζεστό είτε σε θερμοκρασία δωματίου.

 

 

Name



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Next Back