Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024
Τι θα φάμε σήμερα μαμα; (2012-14)

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 50 Β ΚΥΚΛΟΣ

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 50 Β ΚΥΚΛΟΣ

2 Φεβρουαρίου 2014

Συνταγή Α: Φέτα σαγανάκι σε κρούστα από σουσάμι και σάλτσα από αποξηραμένα βερύκοκα

 

Υλικά (για 4 μερίδες):

 

225 γρ. σκληρή φέτα

1 μεγάλο αυγό, ελαφρώς χτυπημένο

2 φλυτζ. σουσάμι

1 κ.γ. κοπανισμένους κόκκους μαύρου πιπεριού

4 κ.σ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

2 κ.σ. βούτυρο

 

Για τη σάλτσα με βερίκοκα:

 

1 φλυτζ. βερύκοκα αποξηραμένα, κομμένα στα 2

1κ.σ μέλι

½ φλυτζ. ούζο

½ κ.γ κύμινο

2 κ.σ βούτυρο

 

Εκτέλεση:

 

Η φέτα πρέπει να είναι ένα τετράγωνο κομμάτι, όχι τριγωνικό. Το κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια 1,5 εκ. ή σαν χοντρά τετραγωνισμένα δάκτυλα.

 

Χτυπάμε ελαφρά το αυγό σε ένα ρηχό μπολ. Ανακατεύουμε το σουσάμι και τους κοπανισμένους κόκκους πιπεριού και τα απλώνουμε σε ένα ρηχό πιάτο.

 

Βάζουμε τη φέτα στο αυγό και την αλείφουμε και από τις δύο μεριές και αμέσως μετά περνάμε τη φέτα μέσα από το μίγμα του σουσαμιού και από τις δύο πλευρές.

 

Τοποθετούμε τα κομμάτια στην κατάψυξη, πάνω σε λαδόκολλα και παγώνουμε για, τουλάχιστον, μια ώρα.

 

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο, σε ένα μεγάλο, βαρύ, αντικολλητικό τηγάνι. Σοτάρουμε τη φέτα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις η φέτα αρχίζει να μαλακώνει την αναποδογυρίζουμε για να ροδίσει και από την άλλη μεριά.

 

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα κομμάτια φέτας και το μίγμα σουσαμιού.

 

Σε ένα άλλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τα αποξηραμένα βερίκοκα, τα αφήνουμε να σοταριστούν λίγο, σβήνουμε με το ούζο και τέλος προσθέτουμε το μέλι και το κύμινο.

 

Περιχύνουμε τη φέτα με τη σάλτα και σερβίρουμε

 

Συνταγή Β: Λουκάνικα με ούζο, πάνω σε πουρέ από γίγαντες

 

Υλικά (για 4 - 6 μερίδες):

 

Για τον πουρέ από γίγαντες:

 

3 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και επιπλέον ½ - 2/3 φλυτζ. για τον πουρέ

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 φλυτζ. γίγαντες, μουσκεμένους στο νερό (από το προηγούμενο βράδυ)

1 μεγάλο φύλλο δάφνης

3-4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη

1 φαρδιά λωρίδα ξύσμα πορτοκαλιού

1 ολόκληρο κεφαλάκι σκόρδο

Αλάτι και πιπέρι (κατά προτίμηση)

Φρεσκοστιμμένο χυμό, 1-2 λεμονιών (κατά προτίμηση)

 

Για τα λουκάνικα:

 

1 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

½ κιλό λουκάνικα, κομμένα σε ροδέλες μερίδας σερβιρίσματος

Χυμό από ½ πορτοκάλι

¼ φλυτζ. ούζο

Φρέσκα κλωναράκια ρίγανης για γαρνίρισμα

 

 

 

Εκτέλεση:

 

Σε ένα φαρδύ, ρηχό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να μαραθεί. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα φασόλια, ρίχνουμε αρκετό νερό ή ελαφρύ ζωμό, για να καλύψουμε τα φασόλια κατά 5 εκ. Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, τα κλωναράκια ρίγανης, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα σοταρισμένα κρεμμύδια και σιγοβράζουμε για 2 περίπου ώρες, ή μέχρι να γίνουν τα φασόλια πολύ τρυφερά. Προσθέτουμε περισσότερο νερό ή ζωμό εάν χρειαστεί.

 

Ενώ σιγοβράζουν τα φασόλια, ανάβουμε το φούρνο, στους 180˚C, τυλίγουμε το κεφαλάκι σκόρδου μέσα σε αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στη μεσαία σχάρα. Το βγάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

 

Στραγγίζουμε τα φασόλια, σε ένα σουρωτήρι, και κρατάμε 2 φλιτζάνια, περίπου, από το ζουμί τους. Βγάζουμε και πετάμε τα βότανα.

 

Βάζουμε τα φασόλια, αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση, και το ψημένο σκόρδο χωρίς τη φλούδα (θα έχει μαλακώσει σαν πουρές) σε έναν πολυκόφτη (μούλτι). Ενώ αλέθουμε, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το μισό χυμό λεμονιού, μέχρι να γίνουν τα υλικά ένας απαλός, βελούδινος πουρές. Εάν χρειάζεται, προσθέτουμε ελαιόλαδο ή λίγο από το ζωμό των φασολιών, επιπλέον λεμόνι ή αλάτι. Αφήνουμε τον πουρέ φασολιών στην άκρη.

 

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια από τα λουκάνικα μέχρι να γίνουν σχεδόν......................, προσθέτοντας χυμό απο ½ πορτοκάλι και 2 φλούδες πορτοκαλιού.

 

Απομακρύνουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε προσεχτικά το ούζο. Μπορεί να πάρει φωτιά, οπότε προσέχουμε να απομακρύνουμε τα χέρια και το πρόσωπό μας.

 

Ξαναβάζουμε το τηγάνι στη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να μαγειρευτούν τα λουκάνικα. Τα βγάζουμε και τα σερβίρουμε πάνω από τον πουρέ από γίγαντες, γαρνίροντάς τα με φρέσκια ρίγανη.

 

 

Name



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Next Back