Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024
Τι θα φάμε σήμερα μαμα; (2012-14)

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 51 Β ΚΥΚΛΟΣ

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 51 Β ΚΥΚΛΟΣ

2 Φεβρουαρίου 2014

Συνταγή Α: Ριγκατόνι στο φούρνο με μανιτάρια στιφάδο και κεφαλοτύρι

 

Υλικά (για 6 μερίδες):

 

20 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι

2 φλυτζ. ζεστό νερό

250 γρ. μανιτάρια φρέσκα

3 κ.σ ελαιόλαδο

3 κ.σ βούτυρο

12 κρεμμυδάκια στιφάδου

1 φύλλο δάφνης

½ φλυτζ. λευκό, ξηρό κρασί

3 κ.σ αλεύρι

3 φλυτζ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου

¾ φλυτζ. τριμμένο κεφαλοτύρι

2 σκελίδες σκόρδο

Αλάτι

750 γρ. ριγκατόνι

1 φλυτζ. γαλέτα

 

Εκτέλεση:

 

Βάζουμε τα μανιτάρια πορτσίνι στο ζεστό νερό, για 20 λεπτά, για να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό.

 

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, αφού τα έχουμε ξεφλουδίσει. Πρέπει να είναι ολόκληρα. Τα μαγειρεύουμε, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα σοτάρουμε, όλα μαζί, για άλλα 4 - 5 λεπτά.

 

Καθαρίζουμε τα φρέσκα μανιτάρια. Αφαιρούμε τα κοτσάνια τους και κόβουμε τα υπόλοιπα σε φέτες. Προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια και τα πορτσίνι στα κρεμμύδια.

 

Προσθέτουμε το νερό από τα μανιτάρια, σβήνουμε με κρασί και ρίχνουμε και τη δάφνη. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.

 

Σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι, όπως κάνουμε για να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ. Γυρίζουμε με το σύρμα μέχρι να ξανθύνει ελαφρώς το αλεύρι.

 

Προσθέτουμε το γάλα, σιγά - σιγά, ανακατεύοντας συνέχεια. Ρίχνουμε και το αλάτι και συνεχίζουμε να γυρίζουμε το μείγμα, μέχρι να πήξει, για 4 - 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Αφαιρούμε τη σάλτσα από τη φωτιά.

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βράζουμε τα ριγκατόνι σε μπόλικο αλατισμένο νερό και στραγγίζουμε καλά. Τα μακαρόνια πρέπει να μείνουν ελάχιστα άψητα, μια που θα ψηθούν ξανά στο φούρνο.

 

Τοποθετούμε τα ριγκατόνι με τη σάλτσα, σε ένα μεγάλο βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος. Ρίχνουμε τα μανιτάρια με τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με ένα μέρος από το τυρί, ακολουθεί η γαλέτα και κατόπιν το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε για 30 – 35 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα, από πάνω, και να πήξει η μπεσαμέλ. Σερβίρουμε.

 

 

Συνταγή Β: Χοιρινά σνίτσελ με κινέζικο ρύζι

 

Υλικά (για 4 μερίδες):

 

Για το ρύζι:

 

2 φλυτζ. ρύζι basmati

4 φλυτζ. βραστό νερό

3 κ.γ ελαιόλαδο

1 κύβο ζωμό κοτόπουλου

1 κονσέρβα, ολόκληρα μανιτάρια

6 φέτες μπέικον, κομμένες σε μικρά κομμάτια

4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη

1 κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη

1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

2 αυγά ομελέτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια

3 κ.σ ηλιέλαιο

2 κ.σ σόγια σως

Αλάτι

Πιπέρι

 

Για τα σνίτσελ:

 

4 λεπτά χοιρινά σνίτσελ

2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Τριμμένη φρυγανιά, ανακατεμένη με 1 κ.γ πάπρικα, 1 κ.γ αποξηραμένη ρίγανη,1/2 κ.γ κάρυ, αλάτι και πιπέρι

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

1 λεμόνι

 

Εκτέλεση:

 

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε τα 3 κ.γ ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ρύζι. Τσιγαρίζουμε μέχρι να γλασάρει και να χρυσαφίσει.

 

Προσθέτουμε το βραστό νερό, τον κύβο, αλάτι και χαμηλώνουμε αρκετά το μάτι της κουζίνας, αφήνουμε να σιγοβράσει το ρύζι, έως ότου πιει το νερό και να κάνει φουσκάλες, οπότε και αποσύρουμε. Αφήνουμε το ρύζι να σταθεί, το απλώνουμε σε ένα ταψί για να "κρυώσει" και το ανακατεύουμε με πιρούνι για να είναι ανάλαφρο και σπυρωτό.

 

Σε ένα wok, ζεσταίνουμε 2 κ.σ ηλιέλαιο και τσιγαρίζουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι με το μπέικον. Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα μανιτάρια. Ρίχνουμε τη σόγια σως, ελάχιστο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να "γλασάρουν" όλα. Βγάζουμε το wok από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το ρύζι και την ομελέτα. Ανακατεύουμε με 2 πιρούνια και προσθέτουμε λίγη σόγια σως, πάλι, και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά.

 

Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά τα σνίτσελ. Αλατοπιπερώνουμε. Περνάμε ένα - ένα τα σνίτσελ, πρώτα από το αλεύρι, μετά από αβγό και τέλος από το μείγμα φρυγανιάς. Πατάμε καλά το πανάρισμα, πάνω στο κάθε σνίτσελ και θα τα αφήσουμε στο ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα. Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο, σε τηγάνι και τηγανίζουμε τα σνίτσελ εώς ότου πάρουν ένα ωραίο σκούρο χρυσαφί χρώμα και από τις 2 πλευρές. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε με λεμόνι.

 

Name



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Next Back