Σάββατο, 20 Απριλίου 2024
Τι θα φάμε σήμερα μαμα; (2012-14)

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 73 Β ΚΥΚΛΟΣ

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 73 Β ΚΥΚΛΟΣ

6 Μαρτίου 2014

Συνταγή Α.  Κοχύλια με αρακά, μανούρι, λεμόνι και βασιλικό

 

Υλικά για 4 μερίδες

 

500 γρ. κοχύλια

3 φλυτζ. κατεψυγμένο αρακά

1 κοφτή κουταλιά σούπας ξερό βασιλικό

250 γρ. μανούρι

2 λεμόνια

4-5 κ.σ ελαιόλαδο

2 κ.γ αποξηραμένο εστραγκόν

 

 

Εκτέλεση

 

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το νερό, αλατίζουμε και ρίχνουμε τα κοχύλια. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα, προσθέτουμε τον αρακά. Βράζουμε μαζί για λίγα λεπτά. Τα ζυμαρικά να είναι τρυφερά αλλά όχι λαπάς.

 

Κόβουμε το μανούρι σε κυβάκια . Ξύνουμε τα 2 λεμόνια και κρατάμε το ξύσμα στην άκρη. Στη συνέχεια τα στύβουμε. Θέλουμε 2-3 κουταλιές σούπας από το χυμό τους.

 

Στραγγίζουμε τα κοχύλια και τον αρακά και τα ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε το τυρί, 2 κ.σ. χυμό λεμονιού, το ξύσμα, το βασιλικό και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το εστραγκόν. Σερβίρουμε αμέσως.

 

Συνταγή Β.  Τηγανίτες κουνουπιδιού από την Κίμωλο

 

Υλικά για 3-6 μερίδες

 

1 μεγάλο κεφάλι κουνουπίδι (3/4 - 1 κιλό), κομμένο σε μπουκέτα (οι μίσχοι πετιούνται)

3 κ.σ. ελαιόλαδο, συν επιπλέον για το τηγάνισμα

2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 φλυτζ. ντοματάκια κονσέρβας

½ κ.γ. ζάχαρη

½ φλυτζ. αποξηραμένο βασιλικό

5-8 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα

1 φλυτζ. γαλέτα

¼ φλυτζ. τριμμένο κεφαλοτύρι

αλάτι

 

 

Εκτέλεση

 

Βράζουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα αλατισμένο νερό και ζεματάμε τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού μέσα για 5 λεπτά. Τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι.

 

Προετοιμάζουμε τη σάλτσα:

Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο σε μία μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, ανακατεύοντας ώσπου να μαλακώσουν, 7 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε λίγο αλάτι. Προσθέτουμε και τα ντοματάκια και δίνουμε στο μείγμα μια βράση. Κατεβάζουμε τη φωτιά σε πολύ χαμηλή, προσθέτουμε τη ζάχαρη. Μόλις πήξει η σάλτσα, προσθέτουμε το βασιλικό.

 

Αναμειγνύουμε 5 κουταλιές αλεύρι και αυγά σε ένα μέτριο μπολ για να κάνουμε έναν πηχτό χυλό, προσθέτοντας κι άλλο αλεύρι, ή νερό αν χρειάζεται. Αναμειγνύουμε τη γαλέτα και το τυρί σε ένα ρηχό μπολ.

 

Ζεσταίνουμε περίπου 2-3 εκ. λάδι σε ένα μεγάλο βαρύ τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν κάψει το λάδι, βουτάμε τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού ένα προς ένα πρώτα στο χυλό, ύστερα στο μείγμα του τυριού και του ψωμιού και τα τηγανίζουμε από όλες τις πλευρές στο καυτό λάδι ώσπου να ροδίσουν, για 3 λεπτά περίπου. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

 

Για το σερβίρισμα:

Βάζουμε τη σάλτσα στην πιατέλα σερβιρίσματος, και τοποθετούμε το κουνουπίδι επάνω. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί. Σερβίρουμε.

 

 

Name

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Next Back