Παρασκευή, 10 Μαΐου 2024
Τι θα φάμε σήμερα μαμα; (2012-14)

εκ.20 ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ Χανιώτικη Φασολάδα

εκ.20 ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ  Χανιώτικη Φασολάδα

16 Νοεμβρίου 2012

Α. Χανιώτικη Φασολάδα

Β. Τσιγαριστά χόρτα (ΣΠΑΝΑΚΙ/ΣΕΣΟΥΛΑ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Α. Χανιώτικη Φασολάδα

Name

6 μερίδες

250 γρ. ξερά μικρά άσπρα φασόλια, καθαρισμένα και πλυμένα

1 φλιτζ. ελαιόλαδο

1 ½ φλιτζ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι

1 φλιτζ. ψιλοκομμένο ήμερο σέλινο με τα φύλλα του ή ¾ φλιτζ. ψιλοκομμένο άγριο σέλινο με τα φύλλα του

1 μεγάλο καρότο, ψιλοκομμένο

¾ φλιτζ. ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες ντομάτες (ή κονσέρβας)

1 μεγάλη λωρίδα από ξύσμα πορτοκαλιού

Αλάτι

 

1.        Μουλιάζουμε τα φασόλια 6-8 ώρες ή όλη τη νύχτα. Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό φρέσκο νερό για να σκεπαστούν κατά 8 εκ. περίπου. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση, τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα σουρώνουμε. Βάζουμε τα φασόλια πίσω στην κατσαρόλα με αρκετό νερό για να τα σκεπάσει όπως και προηγουμένως, τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση, κατεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και τα σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.

2.        Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο βαρύ τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σέλινο και τοα καρότοα ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, ώσπου να μαλακώσουν, για 10 λεπτά περίπου.

3.        Προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά στα φασόλια, μαζί με τη ντομάτα και άλλο 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο. Τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ώσπου τα φασόλια να γίνουν πολύ μαλακά και η σούπα να πήξει και να χυλώσει, 2-2 ½ ώρες, ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση των φασολιών. Περίπου 20 λεπτά πριν τα βγάλουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και αλατίζουμε. Λίγο πριν σηκώσουμε τη φασολάδα από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

•          Μπορεί κανείς άνετα να προσθέσει ξινό τραχανά (ξινόχοντρο), σε αυτή τη σούπα. Απλά, προσθέτουμε ½ φλιτζ. τραχανά στα μισά του μαγειρέματος.

 

 

 

Β. Τσιγαριστά χόρτα (ΣΠΑΝΑΚΙ/ΣΕΣΟΥΛΑ)

Name

2-4 μερίδες

½ κιλό φρέσκα φύλλα σπανάκι και σέσκουλα   

4 κ.σ ελαιόλαδο

2 πράσα καθαρισμένα, πλυμένα πολύ καλά και ψιλοκομμένα 

2 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και λιωμένες     

1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι 

2 κ.γ γλυκιά πάπρικα

1 κ.γ πιπέρι καγιέν

1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο (περίπου 2/3 φλιτζάνι) 

1 φλιτζάνι ψιλοκομμενα ξεφλουδισμενες ντομάτες κονσέρβας  

1-2 κ.σ πάστα ντομάτας

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μάυρο πιπέρι κατά προτίμηση

 

  1. Κόβουμε τα σκληρά κοτσάνια απο τα χόρτα και τα πετάμε. Πλένουμε καλά τα χόρτα και αλλαζουμε το νερο τους αρκετες φορες. Τα στεγνώνουμε ή τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό αλατισμένο και προσθέτουμε τα χόρτα για 5 λεπτά. Τα βγάζουμε απο τη φωτιά και τα στραγγίζουμε. 
           

 

  1. Ζεσταίνουμε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και μαγειρεύουμε τα πράσα ή κρεμμύδια σε μεσαία χαμηλή φωτιά μέχρι να μαραθούν και γίνουν ελαφρός καφέ, για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, πάπρικα και καγιέν και ανακατεύουμε για 3 με 4 λεπτά. Προσθέτουμε τα αρωματικά βότανα, άνηθο, μάραθο ή δυόσμο, μαζί με τις ντομάτες. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά, και σιγοβράζουμε για 15 με 20 λεπτά, μέχρι που το πιο πολύ από το υγρό έχει εξατμισθεί.

3. Περίπου 3 λεπτά πριν βγάλουμε από τη φωτιά, προσθέστε την πάστα ντομάτας, αδιάλυτο, και ανακατεύουμε για να αναμιχθούν όλα τα υλικά. Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση. Αφαιρούμε και σερβίρουμε αμέσως με ένα καλό κομμάτι ψωμί.

Diane GKRI



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Next Back