Τρίτη, 14 Μαΐου 2024
Τι θα φάμε σήμερα μαμα; (2012-14)

εκ.36 Gingerbreadmen & Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα

εκ.36 Gingerbreadmen & Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα

13 Δεκεμβρίου 2012

A. Gingerbreadmen & Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A. Gingerbreadmen & Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα

Name

 

Υλικά για 50-60 μπισκότα:

3½ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλάκια του τσαγιού baking powder

250g βούτυρο, όχι αλατισμένο (θερμοκρασία δωματίου, μαλακό)

1½ φλιτζ. ζάχαρη

2 κουταλάκια του τσαγιού τριμμένο ginger

2 κουταλάκια του τσαγιού κανέλα σε σκόνη

1 κουταλάκι του τσαγιού τριμμένο γαρύφαλλο

1 κουταλάκι του τσαγιού αλάτι

1 μεγάλο αυγό

3 κουτάλι της σούπας πετιμέζι

 

Για το γλάσο (Royal Icing):

1 ασπράδι αυγού

½ κουταλάκι του τσαγιού χυμό λεμόνι

2 φλιτζ. ζάχαρη άχνη

 

Ζύμη:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C.

Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη με ένα μίξερ μέχρι το μείγμα να γίνει ανάλαφρο και κρεμώδες. Προσθέτουμε το πετιμέζι και ανακατεύουμε καλά. Μετά προσθέτουμε το αυγό και ξανά-ανακατεύουμε.

Τοποθετούμε το αλεύρι, την κανέλα, το ginger, το γαρύφαλλο, τη baking soda και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε καλά.

Αλλάζουμε τις κεφαλές του μίξερ με αυτές κατάλληλες για το ζύμωμα.

Βάζουμε το ένα τρίτο του μείγματος στο μπολ και ζυμώνουμε, επαναλαμβάνουμε και για τα υπόλοιπα δύο τρίτα. Αφού ζυμώσουμε όλο το μείγμα με το μίξερ το βγάζουμε από το μπολ και ζυμώνουμε λίγο χρησιμοποιώντας τα χέρια, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι.

Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.

Παίρνουμε το 1/3 της ζύμης (τοποθετούμε το υπόλοιπο μέσα στο ψυγείο μέχρι να χρειαστεί) και σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη μέχρι να αποκτήσει περίπου 3εκ. πάχος. Σχηματίζουμε τα επιθυμητά σχήματα και σχέδια χρησιμοποιώντας κόπτες. Αν το επιθυμούμε μπορούμε να προσθέσουμε κομματάκια σοκολάτας, σταφίδες ή κομματάκια καραμέλας πιέζοντας τα πάνω στη ζύμη.

Τα μεταφέρουμε σε ένα δίσκο ψησίματος στον οποίο έχουμε τοποθετήσει λαδόχαρτο. Ψήνουμε τα μπισκότα μέχρι να γίνουν σφιχτά αλλά δεν τα αφήνουμε να πάρουν πολύ χρώμα, περίπου 6-8 λεπτά. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε λίγο να κάτσουν, μετά τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα ώστε να κρυώσουν τελείως. Τα διακοσμούμε με το γλάσο σχηματίζοντας μάτια, μύτη, περίγραμμα κλπ.

Γλάσο (Royal Icing)

Χτυπάμαι το ασπράδι αυγού με το χυμό λεμονιού προσθέτοντας τη ζάχαρη σταδιακά μέχρι το μείγμα να γίνει πηχτό και να στέκεται μόνο του. Εάν το γλάσο παραμείνει ρευστό προσθέτουμε και άλλη ζάχαρη άχνη μέχρι να αποκτήσουμε την επιθυμητή πυκνότητα. Γεμίζουμε ένα κορνέ με το γλάσο και διακοσμούμε με διάφορα σχέδια (εναλλακτικά χρησιμοποιούμε μία πλαστική σακουλίτσα για τόστ κόβοντας τη μία γωνία της). Διατηρούμαι το υπόλοιπο γλάσο καλυμμένο όσο διακοσμούμε ώστε να μη ξεραθεί. Χρησιμοποιούμε το γλάσο για να διακοσμήσουμε τους gingerbread men.

Diane GKRI



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Next Back