Τρίτη, 14 Μαΐου 2024
Τι θα φάμε σήμερα μαμα; (2012-14)

εκ.47 Γίγαντες με Πιπεριές Φλωρίνης και Παστουρμά - (Ήπειρος)

εκ.47  Γίγαντες με Πιπεριές Φλωρίνης και Παστουρμά - (Ήπειρος)

13 Ιανουαρίου 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A. Γίγαντες με Πιπεριές Φλωρίνης και Παστουρμά - (Ήπειρος)

B. Ντολμάδες Γεμιστοί με Φάβα και Ρύζι

 

 

A. Γίγαντες με Πιπεριές Φλωρίνης και Παστουρμά - (Ήπειρος)

Name

6 -8 μερίδες

500γρ γίγαντες

200γρ εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

8 πιπεριές Φλωρίνης, ψητές και κομμένες σε λωρίδες/ή έτοιμες από βαζάκι

2-3 κλωναράκια ρίγανη ή θυμάρι

Νερό

4 φέτες παστουρμά κομμένες σε λεπτές λωρίδες

6 κ.σ. Ξίδι

1.Μουσκεύουμε αποβραδίς τους γίγαντες. Την επομένη αλλάζουμε το νερό και τους βράζουμε για περίπου 1-1 ½ ώρα ή μέχρι να έχουν μαλακώσει λίγο. Τους στραγγίζουμε, κρατώντας το νερό στην άκρη.

2. Ζεσταίνουμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τις πιπεριές.

3. Τοποθετούμε τους γίγαντες στο ταψί μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές και τα μυρωδικά. Ρίχνουμε αρκετό από το νερό τους και το μισό λάδι. Ψήνουμε σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να γίνουν τρυφεροί. Προς το τέλος, ρίχνουμε τον παστούρμά και κατόπιν το αλάτι. Λίγο πριν βγουν ρίχνουμε το ξίδι. Ρίχνουμε το λάδι που περισσεύει μόλις βγουν. Σερβίρουμε.

 

B. Ντολμάδες Γεμιστοί με Φάβα και Ρύζι

Name

6-8 μερίδες

Για τη Σάλτσα

1/3 φλιτζ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

1 φλιτζ. κρεμμύδι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες

1 κονσέρβα ντομάτες

1 φύλλο δάφνης

1 μικρό ξυλάκι κανέλας

1 φλιτζ. νερό

½ φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί

2 κ.σ. ξύδι

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

2 κ.σ. Μέλι

 

Για τα Φύλλα και τη Γέμιση

1 φλιτζ. φάβα

Αλάτι

½ φλιτζ. ρύζι

½ φλιτζ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη

1 βάζο αμπελόφυλλα στην άρμη, ξεπλυμένα, (480γρ)

Φρεσκοστιμμένο χυμό από 1 λεμόνι

1/3 φλιτζ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Νερό

  1. Για τη σάλτσα (μπορεί να ετοιμαστεί και από την προηγούμενη ημέρα): Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μέτριο τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, κατεβάζουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 6-8 λεπτά, ελέγχοντας στο μεταξύ να μην καούν. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη δάφνη, την κανέλα, νερό, κρασί, ξύδι, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει βράση, προσθέτουμε το μέλι, κατεβάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα, σκεπασμένη.
  2. Βάζουμε 1φλιτζάνι φάβα σε μια κατσαρόλα με λίγο αλάτι, 1-2 φύλλα δάφνης και αρκετό νερό ώστε να ανέβει 6εκ πιο πάνω από τη φάβα. Σιγοβράζουμε με σκεπαστή την κατσαρόλα μέχρι να απορροφήσει η φάβα όλο το νερό και να είναι σαν σφιχτό πουρέ. Κατεβάζουμε, αφήνουμε τη φάβα να κρυώσει στην κατσαρόλα, την οποία έχουμε σκεπάσει με μια πετσέτα κουζίνας. Στην συνέχεια την ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το ρύζι, τη ρίγανη και τον μαϊντανό.
  1. Ξεχωρίζουμε τα σχισμένα αμπελόφυλλα από τα υπόλοιπα. Λαδώνουμε τον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας με 2 κουταλιές λάδι και απλώνουμε ορισμένα από τα σχισμένα αμπελόφυλλα για να καλύψουμε τον πάτο.
  1. Απλώνουμε τα αμπελόφυλλα μπροστά μας ένα-ένα με την μεριά με τις φλέβες προς τα πάνω. Βάζουμε 1 γεμάτη κουταλιά γέμιση σε κάθε φύλλο, τυλίγουμε τον ντολμά διπλώνοντας και τις πλαϊνές άκρες προσεκτικά και φτιάχνουμε ένα σφιχτό δεματάκι. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
  1. Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο σε μια στρώση μέσα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε όσες στρώσεις χρειαστούν μέχρι να τελειώσουν. Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας από πάνω και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ανοίξουν κατά το μαγείρεμα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά. Κατεβάζουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 40-50 λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα και να μαγειρευτεί το ρύζι.

Diane GKRI



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Next Back