Τρίτη, 14 Μαΐου 2024
Τι θα φάμε σήμερα μαμα; (2012-14)

εκ.48 Κοτόπουλο γεμιστό κατσαρόλας

εκ.48 Κοτόπουλο γεμιστό κατσαρόλας

13 Ιανουαρίου 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A. Κοτόπουλο γεμιστό κατσαρόλας

B. Ρυζοσαλάτα με Ελιές και Κολίανδρο

 

 

 

A. Κοτόπουλο γεμιστό κατσαρόλας

Name

Μερίδες 6

6 με 8 κουταλιές σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

2 ½ φλιτζάνια κύβους από χωριάτικο ψωμί χωρίς την κόρα

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 ποτήρι λευκό κρασί

1 κ.σ. ξερή ρίγανη

1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι

1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη

2 φύλλα δάφνης

¾ φλιτζ. νερό

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

½ φλιτζ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

1 κοτόπουλο, 1 ½ κιλό περίπου

1 ½ φλιτζάνι πολτό ντομάτες κονσέρβας

 

1. Αν χρησιμοποιήσουμε το συκώτι της κότας, ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι που έχουμε σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το συκώτι ανακατεύοντας για 6 με 7 λεπτά περίπου. Το βγάζουμε από το τηγάνι.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τους κύβους του ψωμιού και το σκόρδο ώσπου να ροδίσουν. Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, και ½ κουταλιά ρίγανη. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον πελτέ ντομάτας με λιγο νερο. Όταν οι κύβοι του ψωμιού και το σκόρδο  χλιαρώσουν, προσθέτουμε και ανακατεύουμε το τριμμένο τυρί και τον πελτέ ντομάτας. Αφήνουμε στην άκρη.

3. Πλένουμε το κοτόπουλο μέσα και έξω με κρύο νερό και το γεμίζουμε με τη γέμιση. Κλείνουμε το άνοιγμα του κοτόπουλου χρησιμοποιώντας μερικές οδοντογλυφίδες και το πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.

4. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ¼ φλιτζ. λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σε μια αρκετά μεγάλη κατσαρόλα για να χωρέσει το κοτόπουλο. Βάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και το σοτάρουμε από όλες τις πλευρές για να πάρει χρώμα, σβήνουμε με ένα ποτήρι λευκό κρασί. Προσθέτουμε τον πολτό ντομάτας, φρέσκο θυμάρι, ρίγανη και τα φύλλα δάφνης, και αρκετό νερό για να σκεπάσει το ένα τρίτο του κοτόπουλου. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει ώσπου να μαλακώσει, γύρω στη 1 ½ ώρα. Περίπου 2 λεπτά πριν το αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε και την άλλη ½ κουταλιά σούπας ρίγανη.

5. Για να σερβίρουμε, τοποθετούμε το κοτόπουλο σε μια μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος. Ρίχνουμε το ζωμό που έχει μείνει στην κατσαρόλα γύρω από την κότα.

 

 

B. Ρυζοσαλάτα με Ελιές και Κολίανδρο

Name

4 μερίδες

1 ½ φλιτζ. ρύζι μπασμάτι

Αλάτι

2 μικρά φύλλα δάφνη

¼ φλιτζ. παρθένο ελαιόλαδο

1 φλιτζ. σέλινο, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 φλιτζ. πράσινες τσακιστές ελιές κομμένες σε φέτες

Ξύσμα από 2 λεμόνια

Χυμό ενός λεμονιού

3 κ.γ. κόλιανδρο, τριμμένο

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 

1. Βράζουμε 3 φλυτζάνια νερό με αλάτι, προσθέτουμε το ρύζι και τη δάφνη και σιγοβράζουμε με λίγο ανοικτό το καπάκι σε χαμηλή φωτιά έως ότου το νερό απορροφηθεί και στο ρύζι εμφανισθούν μικρές τρύπες, δηλαδή περίπου 12 λεπτά. Το βγάζουμε από την φωτιά και το σκεπάζουμε με πετσέτα, το αφήνουμε 20 λεπτά μέχρι το υγρό να απορροφηθεί

2. Εν τω μεταξύ ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε μικρό τηγάνι, σοτάρουμε το σέλινο και το σκόρδο για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει αλλά να είναι ακόμη σφιχτό

3. Σε μεγάλο μπολ σερβιρίσματος ανακατεύουμε το ρύζι, τις ελιές, το σέλινο και το σκόρδο, το λεμόνι-ξύσμα και τον χυμό λεμονιού το κολίανδρο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με πιρούνι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, και το αφήνουμε να σταθεί 30 λεπτά πριν το σερβίρουμε

Μπορεί να σερβιριστεί ή ζεστό η σε θερμοκρασία δωματίου

 

Diane GKRI



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Next Back