Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024
Τι θα φάμε σήμερα μαμα; (2012-14)

εκ 50 Α.Ταβερνήσια Αγκιναρόπιτα της Τήνου

εκ 50 Α.Ταβερνήσια Αγκιναρόπιτα της Τήνου

16 Ιανουαρίου 2013

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Α.Ταβερνήσια Αγκιναρόπιτα της Τήνου - Νησί: Τήνος
B. ΓΛΥΚΟ - Μυζηθρόπιτα Χωρίς Φύλλο
 
 
 
 
Ταβερνήσια Αγκιναρόπιτα της Τήνου - Νησί: Τήνος
Name
4-6 μερίδες 
Οι εστιάτορες της Τήνου έχουν κάνει συντονισμένες προσπάθειες να χρησιμοποιήσουν τις περίφημες αγκινάρες του νησιού με νέους τρόπους. Η έμπνευση για την συνταγή αυτή προέκυψε από μια συνταγή που βρίσκουμε σε αρκετές ταβέρνες του νησιού. 
 
2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 
1 φλιτζ. κομμένο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
Φέτες άσπρου ψωμιού πάχους 21 εκ., χωρίς την κόρα 
2 κ.γ. κομμένο φρέσκο θυμάρι
1 ¼ κ.γ. αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
10-12 αγκινάρες Τήνου, καθαρισμένες (μόνο τις καρδιές), ποσαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα 
1 ½ φλιτζ. τριμμένη γραβιέρα Τήνου 
3 φλιτζ. μπεσαμέλ 
 
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. 
2. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 32x22x5 εκ. 
3. Λειώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. 
4. Βάζουμε το ψωμί σε μια στρώση στο ταψί. Απλώνουμε το μείγμα κρεμμυδιού-σκόρδου από πάνω. Πασπαλίζουμε με 2 κουταλιές τυρί, λίγο θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Τοποθετούμε από πάνω και τις μισές αγκινάρες και πασπαλίζουμε με το μισό υπόλοιπο τυρί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά με την ίδια σειρά, τελειώνοντας με μια στρώση από αγκινάρες και τυρί. Ρίχνουμε την μπεσαμέλ από πάνω απλώνοντάς την ομοιόμορφα. Ψήνουμε μέχρι να είναι τρυφερές και να χρυσίσει η μπεσαμέλ. Αφήνουμε την αγκιναρόπιτα λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε. 
 
 
B. ΓΛΥΚΟ - Μυζηθρόπιτα Χωρίς Φύλλο
Name
 
Είναι μια κυκλαδίτικη συνταγή με διάφορες εκδοχές από νησί σε νησί.  
Για 12 τετράγωνα κομμάτια (8 εκ.)
2 κιλά  φρέσκια μυζήθρα
4 φλιτζ. ζάχαρη
12 μεγάλα αυγά, ελαφρά χτυπημένα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
¼-1/3 φλιτζ. λεπτό σιμιγδάλι
½ φλιτζ. σουσάμι
 
 
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC. Με ένα πιρούνι λειώνουμε το τυρί σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε τα αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, και τη βανίλια (αν θέλουμε) και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα ώσπου να γίνουν μια λεία μάζα. Προσθέτουμε ¼ φλιτζ. σιμιγδάλι και το ανακατεύουμε. Το μείγμα πρέπει να έχει την πυκνότητα του χυλού –αν είναι χαλαρό ρίχνουμε και ανακατεύουμε και το υπόλοιπο σιμιγδάλι.
2. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 23x33 εκ. Πασπαλίζουμε το μισό σουσάμι στον πάτο του ταψιού και ρίχνουμε μέσα το μείγμα του τυριού. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο σουσάμι. Το ψήνουμε ώσπου να πήξει, 1- 1 ½ ώρα. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί, βάζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο. Θα πρέπει να βγει καθαρό. Η πίτα πρέπει να είναι σφιχτή. Τη βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε  λίγο να κρυώσει. Όσο είναι ακόμα ζεστή, την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια (8 εκ.) και τη σερβίρουμε.
 
 
Diane GKRI


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Next Back