Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024
Τι θα φάμε σήμερα μαμα; (2012-14)

εκ52 Α. Χοιρινό με Πράσοσελινο

εκ52 Α. Χοιρινό με Πράσοσελινο

18 Ιανουαρίου 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Α. Χοιρινό με Πράσοσελινο

B. Κρέπες με σοκολάτα και κάστανα

 

 

Α. Χοιρινό με Πράσοσελινο

Name

4 μερίδες

½ φλιτζ. ελαιόλαδο

700γρ-1 κιλό χοιρινές μπριζόλες, κατά προτίμηση λαιμό

2 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε κύβους

Αλάτι και πιπέρι

2 πράσα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα

1 μάτσο σέλερυ, ψιλοκομμένο

1 φλιτζ. λευκό κρασί

Νερό, όσο χρειάζεται

1 κ.γ. μοσχοκάρυδο, φρεσκότριμμενο

Χυμό από 1 λεμόνι

1 κ.σ. αλεύρι

Για το μαρινάρισμα του χοιρινού:

1 ποτήρι ούζο

1. Τοποθετούμε τις μπριζόλες σε ένα μπολ και περιχύνουμε το ούζο. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

2.  Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε τα πράσα και σοτάρουμε για λίγα λεπτά, προσθέτουμε αλάτι. Όταν τα πράσα μαλακώσουν, προσθέτουμε την πατάτα σε κυβάκια, το σέλερυ και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ρίχνουμε το κρασί στο τηγάνι και χαμηλώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί αργά. Περίπου 2 λεπτά πριν σερβίρουμε, προσθέτουμε 1 κ.σ. αλεύρι στο χυμό λεμόνι και ανακατεύουμε καλά. Χύνουμε το μείγμα στο τηγάνι με το μείγμα πράσω.                                         3. Σε ένα άλλο τηγάνι τηγανίζουμε τις μπριζόλες και αλατίζουμε. Σερβίρουμε ζεστό.

 

B. Κρέπες με σοκολάτα και κάστανα

Name

Για 10 κρέπες

Για τις Κρέπες
2 μεγάλα αυγά
1 φλιτζ. γάλα
1/3 φλιτζ. νερό
1 φλιτζ. αλεύρι
2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. βανίλια
 

Για το τηγάνι
2 κ.σ. βούτυρο


Για τη Γέμιση

350γρ σοκολάτα κουβερτούρα

2 κουταλιές βούτυρο
1 ½ φλιτζ. κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. λικέρ σοκολάτας ή μπράντυ ή λικέρ πορτοκάλι

1 φλιτζ. φουντούκια
 

1. Με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την κρέπα σε ένα μπολ. Τοποθετούμε το μείγμα της κρέπας στο ψυγείο για 1 ώρα.


2. Λίγο πριν φτιάξουμε τις κρέπες, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μπαιν-μαρί, λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με την κρέμα, το λικέρ και τις 2 κουταλιές βούτυρο, ανακατεύοντας ώστε να γίνει ένα ενιαίο μείγμα.

3. Στο μεταξύ, σοτάρουμε τα φουντούκια.  

4. Κρέπες: Σε μια αντικολλητική κρεπιέρα ή τηγάνι μεσαίου μεγέθους λιώνουμε 1 κουταλάκι βούτυρο. Αδειάζουμε ¼ φλιτζ. του μείγματος που έχουμε προετοιμάσει στην κρεπιέρα και με μία ξύλινη σπάτουλα απλώνουμε την κρέπα από το κέντρο προς τα έξω με κυκλική κίνηση ώστε  το μείγμα να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια ομοιόμορφα. Μόλις πήξει και πάρει λίγο χρώμα από την κάτω μεριά, τη γυρίζουμε με μια σπάτουλα ανάποδα και ψήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα. Βάζουμε την κρέπα σε ένα πιάτο και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα.

5. Για να σερβίρουμε, απλώνουμε 2 πλούσιες κουταλιές από τη γέμιση σε κάθε κρέπα με μερικά φουντούκια, διπλώνουμε και ανα-διπλώνουμε μέχρι η κρέπα να φτάσει το ¼ ενός κύκλου. Σερβίρουμε. 

 

 

Diane GKRI

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Next Back