Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024
Τι θα φάμε σήμερα μαμα; (2012-14)

εκ56 A. Ταμπουράς με κρεμμύδια και φέτα στο τηγάνι

εκ56 A. Ταμπουράς με κρεμμύδια και φέτα στο τηγάνι

25 Ιανουαρίου 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A. Ταμπουράς με κρεμμύδια και φέτα στο τηγάνι

B. Μαροκινό κοτόπουλο με αμύγδαλα και αρωματικά μπαχαρικά

 

A. Ταμπουράς με κρεμμύδια και φέτα στο τηγάνι

Name

Για 8 μερίδες

1 ½ κιλό κολοκύθα

Αλάτι

2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

¼ κιλο Φετα θρυμματισμένη

Λίγο δυόσμο

Προσπαθήστε να βρείτε μια μικρή οβάλ κολοκύθα, 12εκ. περίπου. Την αφήνετε ολόκληρη. Κόβετε την άκρη του μίσχου και τη βάση, τη στήνετε όρθια σε μια τάβλα και χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τη φλούδα της. Ξύνετε τους σπόρους με ένα μαχαίρι ή με ένα μακρύ, ειδικό εργαλείο. Κόβετε την κολοκύθα σε στρογγυλές φέτες πάχους 0,6εκ. (αν δεν μπορείτε να βρείτε μια τόσο μικρή κολοκύθα, ξεφλουδίζετε και αφαιρείτε τους σπόρους από μια μεγαλύτερη, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Την κόβετε στη μέση και αμέσως μετά την κόβετε σε λεπτές φέτες σε σχήμα μισοφέγγαρου).

Αλατίζετε ελαφρά τις φέτες της κολοκύθας. Τις τοποθετείτε σε στρώσεις μέσα σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνεται να σουρώσουν για μισή ώρα. Στην συνέχεια, ανακατεύεται με λίγο αλεύρι, τινάζοντας τις φέτες για να μην έχουν πολύ αλεύρι πάνω τους.

Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς σιγανή φωτιά. Βάζετε τις αλευρωμένες φέτες της κολοκύθας μέσα. Στρώνετε τα κρεμμύδια από πάνω και τα πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι. Ύστερα κάνετε μια στρώση με το θρυμματισμένο τυρί και τον δυόσμο και τελικά άλλη μία με τις υπόλοιπες αλευρωμένες φέτες. Σκεπάζετε το τηγάνι και αφήνετε την πίτα να ψηθεί σε πολύ χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά περίπου μέχρι η κολοκύθα να είναι τρυφερή. Για να σερβίρετε, αναποδογυρίζετε την πίτα σε μια μεγάλη στρογγυλή πιατέλα ή πιάτο.

 

 

B. Μαροκινό κοτόπουλο με αμύγδαλα και αρωματικά μπαχαρικά

Name

Για 4 – 6 μερίδες

1 φλιτζάνι ασπρισμένα ολόκληρα αμύγδαλα

½ φλιτζάνι ρεβύθια βράζμενα

4 σκελίδες σκόρδο

2 κ.σ. αλάτι

1 κοτόπουλο γύρω στο 1 ½ - 2 κιλά, τεμαχισμένο σε μερίδες

1 πρέζα σαφράν

1 πρέζα κιτρινόριζα (turmeric)

Αλάτι

1 κ.γ. λευκό πιπέρι

½ κ.γ. τζίντζερ (σκόνη)

1 ξυλάκι κανέλα

3 κ.γ. σούπας βούτυρο

2 μεγάλα άσπρα κρεμμύδια

1 λίτρο κοτόζωμο ή νερό

8 δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι, χοντροκομμένα

4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

Χυμό από 1 λεμόνι

 

Κοπανάμε το σκόρδο και το αλάτι στο γουδί μέχρι να γίνει πολτός.

Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα μπολ, πασπαλίζουμε με το σκόρδο, τη μισή κιτρινόριζα, το μισό τζίντζερ και καρυκεύουμε.

Σε μια μικρή γάστρα ή άλλο παρόμοιο σκεύος ανακατεύουμε μια πρέζα σαφράν, το αλάτι, τα μπαχαρικά, το βούτυρο και το κοτόπουλο. Τα ζεσταίνουμε όλα μαζί για 2-3 λεπτά χωρίς να αφήσουμε το κοτόπουλο να πάρει χρώμα.

Ψιλοκόβουμε το μισό ενός κρεμμυδιού και το προσθέτουμε στο κοτόπουλο μαζί με το ζωμό. Το φέρνουμε σε βράση, προσθέτουμε τα ρεβίθια και σιγοβράζουμε για μισή ώρα.

Κόβουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τα προσθέτουμε στο κοτόπουλο, μαζί με τα δαμάσκηνα και το μαϊντανό. Μόλις βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε το κοτόπουλο για άλλη μισή ώρα. Αφαιρούμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το τοποθετούμε στην πιατέλα του σερβιρίσματος.

Προσθέτουμε τα ρεβύθια στην σάλτσα και βράζουμε δυνατά για 2-3 λεπτά για να πήξει η σάλτσα. Στραγγίζουμε τα αμύγδαλα και τα προσθέτουμε στην σάλτσα μαζί με μια πρέζα ακόμα σαφράν. Μαγειρεύουμε 1-2 λεπτά ακόμα και σερβίρουμε πάνω από το κοτόπουλο. Ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού για να κόψουμε την πλούσια υφή της σάλτσας. Σερβίρουμε. Ταιριάζει πολύ καλά με ρύζι μπασμάτι.

 

Diane GKRI



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Next Back