Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024
Τι θα φάμε σήμερα μαμα; (2012-14)

εκ61 A. STIR FRY ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΚΑΙ ΜΟΣΧΑΡΙ

εκ61 A. STIR FRY ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΚΑΙ ΜΟΣΧΑΡΙ

4 Φεβρουαρίου 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A. STIR FRY ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΚΑΙ ΜΟΣΧΑΡΙ

B. “Low Mein” με κοτόπουλο και μανιτάρια-Κινέζικα νουντλς

 

 

 

A. STIR FRY ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΚΑΙ ΜΟΣΧΑΡΙ

Name

4 μερίδες

¼ φλιτζ. σάλτσα σόγιας

¼ φλιτζ. κόκκινο ξηρό κρασί

1 κ.σ. μέλι

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κ.γ. ξύσμα από φλούδα πορτοκαλιού

500γρ κόντρα φιλέτο, κομμένο σε λεπτές λωρίδες, διαγώνια και κάθετα προς τις ίνες

1 μεγάλο μπρόκολο, κομμένο σε μικρά ανθύλλια

2 κ.σ. λάδι λαχανικών

1 κ.σ. κορνφλάουρ

1 φλιτζ. μαγειρεμένο ρύζι με άρωμα γιασεμιού 

Αλάτι και πιπέρι

 

Τοποθετούμε το κρέας σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας, το κρασί, το σκόρδο και το ξύσμα από φλούδα πορτοκαλιού, ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε το μείγμα και το βάζουμε στο ψυγείο από 1-4 ώρες.

Ζεματίζουμε το μπρόκολο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο βραστό νερό για 2 λεπτά. Στραγγίζουμε. Ξεπλένουμε με κρύο νερό, στραγγίζουμε καλά.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο wok ή σε ένα τηγάνι πάνω από δυνατή φωτιά. Στραγγίζουμε καλά το κρέας, διατηρώντας τη μαρινάτα. Προσθέτουμε το κορνφλάουρ στη μαρινάτα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο, τοποθετούμε στην άκρη. 

Τοποθετούμε το κρέας στο wok και τηγανίζουμε ανακατεύοντας για περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε το μπρόκολο και τηγανίζουμε ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει, περίπου 2 λεπτά.

Προσθέτουμε τη μαρινάτα που έχουμε διατηρήσει στο κρέας και βράζουμε μέχρι η σάλτσα να πήξει και να καλύψει το μπρόκολο, ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 2 λεπτά. Καρυκεύουμε κατά προτίμηση και το σερβίρουμε με ρύζι.

 

B. “Low Mein” με κοτόπουλο και μανιτάρια-Κινέζικα νουντλς

Name

4  μερίδες

350γρ χοντρά, στρογγυλά, κινέζικα νουντλς αυγού

2 κ.σ. σησαμέλαιο

350γρ φιλέτο κοτόπουλο χωρίς πέτσα και κόκαλα, κομμένο σε μπουκιές

1 κ.σ. τζιντζερ, τριμμένο

2 κ.σ. ξηρό σέρρυ

1 κ.γ. κορνφλάουρ

2 κ.σ. σάλτσα σόγιας

1 κ.γ. αλάτι

¼ κ.γ. τριμμένο άσπρο πιπέρι

2 κ.σ. σησαμέλαιο ή λάδι λαχανικών

¼ κ.γ. μπούκοβο

3 φλιτζ. κινέζικο λάχανο, ψιλοκομμένο

2 φλιτζ. μανιτάρια, ψιλοκομμένα

½ φλιτζ. κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

 

Μαγειρεύουμε τα νουντλς σε μια κατσαρόλα βραστό νερό σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο μέχρι να γίνουν al dente.Τα ρίχνουμε προσεκτικά σε ένα στραγγιστήρι και τα ξεπλένουμε αρκετές φορές με κρύο νερό. Ξαναβάζουμε τα νοοντλς στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το σησαμέλαιο και ανακινούμε μέχρι να αναμειχθούν καλά. Τα τοποθετούμε στην άκρη.

Τοποθετούμε τις μπουκίτσες από κοτόπουλο σε ένα ρηχό μπολ και προσθέτουμε το τζιντζερ, το κορνφλάουρ, τη σάλτσα σόγιας και το σέρρυ και καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι.

Θερμαίνουμε ένα wok ή ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι μια σταλιά νερού να εξατμίζεται σε 1-2 δευτερόλεπτα μετά την επαφή με το τηγάνι. Προσθέτουμε το μπούκοβο και μαγειρεύουμε για 10 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε το λάδι, επιτρέπουμε να ζεσταθεί και προσθέτουμε το μείγμα του κοτόπουλου απλώνοντας το ομοιόμορφα σε μία στρώση στον πάτο του wok. Αφήνουμε το κοτόπουλο να μαγειρευτεί μόνο του για 1 λεπτό και μετά τηγανίζουμε ανακατεύοντας μέχρι το κοτόπουλο να πάρει χρώμα και να μαγειρευτεί καλά.

Προσθέτουμε το λάχανο και τα μανιτάρια και τηγανίζουμε ανακατεύοντας για 1 λεπτό ή μέχρι το λάχανο να ζαρώσει. Προσθέτουμε τα νοοντλς και τηγανίζουμε ανακατεύοντας για 15 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια στο μείγμα κοτόπουλο. Τηγανίζουμε ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά ή μέχρι το κοτόπουλο να μαγειρευτεί καλά και τα νουντλς να είναι ζεστά.

 

Diane GKRI



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Next Back