Κυριακή, 12 Μαΐου 2024
Τι θα φάμε σήμερα μαμα; (2012-14)

εκ62 A. Τάρτα από φρέσκια σφολιάτα με ντομάτες, μυρωδικά και χαλούμι

εκ62 A. Τάρτα από φρέσκια σφολιάτα με ντομάτες, μυρωδικά και χαλούμι

5 Φεβρουαρίου 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A. Τάρτα από φρέσκια σφολιάτα με ντομάτες, μυρωδικά και χαλούμι

B. Ψάρι με Μπάμιες

 

 

A. Τάρτα από φρέσκια σφολιάτα με ντομάτες, μυρωδικά και χαλούμι

Name

Για 1 τάρτα ή 4 - 6 μερίδες

12 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε σκελίδες με τη φλούδα

6 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

20 ντοματάκια ή ντομάτες τσέρι, κομμένες στη μέση, κατά μήκος

Αλάτι και πιπέρι

1 φύλλο φρέσκια σφολιάτα

200γρ χαλούμι, τριμμένο ψιλά

2 κοφτές κ.γ. ρίγανη

2 κοφτές κ.γ. θυμάρι

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC.

Τοποθετούμε τα σκόρδα μέσα σε ένα κομματάκι από αλουμινόχαρτο και περιχύνουμε με 1 κ.γ. λάδι. Διπλώνουμε το αλουμινόχαρτο σαν πακέτο.

Ανακατεύουμε τα ντοματάκια με το υπόλοιπο λάδι, το αλάτι και το πιπέρι, και τοποθετούμε τα κομμάτια με την κομμένη μεριά προς τα πάνω σε ένα ρηχό ταψί. Στη μέση τις λαμαρίνας, ανάμεσα στις ντομάτες, βάζουμε το πακετάκι με το σκόρδο. Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ζαρώσουν τα ντοματάκια χωρίς να διαλυθούν. Το σκόρδο θα πρέπει να έχει μαλακώσει. Αφαιρούμε τις ντομάτες και το σκόρδο και δυναμώνουμε το φούρνο στους 200oC.

Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε ένα φύλλο της φρέσκιας σφολιάτας σε παραλληλόγραμμο με διαστάσεις περίπου 32x20 εκ. Με ένα κοφτό μαχαίρι αφαιρούμε λίγο από τις άκρες εάν είναι ακανόνιστες.

Μεταφέρουμε τη φρέσκια σφολιάτα στη λαμαρίνα. Με ένα πιρούνι τρυπάμε τη φρέσκια σφολιάτα παντού. Τοποθετούμε την ανοιγμένη σφολιάτα στο ψυγείο για 20 λεπτά.

Πασπαλίζουμε το χαλούμι στην επιφάνεια της σφολιάτας, αφήνοντας ένα κενό των 2 εκ. γύρω-γύρω σαν μπορντούρα. Τοποθετούμε τις ντομάτες με την κομμένη μεριά προς τα πάνω σε τέσσερις – πέντε λωρίδες πάνω από το τυρί. Ανάμεσα στις ντομάτες τοποθετούμε τις σκελίδες του σκόρδου.  Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά και το ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα, γύρω στα 20-25 λεπτά.

Σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

 

B. Ψάρι με Μπάμιες

Name

4 μερίδες

750γρ φρέσκες/κατεψ. μικρές μπάμιες

1¼ φλιτζ. κόκκινο κρασί

1½ κιλό περίπου πέρκα, κατεψυγμένη, κομμένη σε μερίδες

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

½ φλιτζ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κονσέρβα ντομάτες σε κομμάτια

½ φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί

1 ματσάκι φρέσκο άνηθο, ψαλιδισμένο

 

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας ώσπου να μαλακώσουν, για 7-8 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και μετά τις μπάμιες, ανακατεύοντας προσεχτικά.

Ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες και το κρασί, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ώσπου οι μπάμιες να μαλακώσουν λίγο αλλά να είναι ακόμα κάπως σκληρές. Περίπου 5 λεπτά πριν τις αφαιρέσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο.

Στρώνουμε τις μισές μπάμιες ομοιόμορφα στον πάτο ενός ταψιού που αρκετά μεγάλο για να χωρέσει και το ψάρι. Τοποθετούμε το ψάρι πάνω τους και απλώνουμε τις υπόλοιπες μπάμιες γύρω και επάνω από το ψάρι. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 25 λεπτά.

Σερβίρεται ζεστό.

 

Name



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Next Back