Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024
Τι θα φάμε σήμερα μαμα; (2012-14)

εκ63 Α. Χειμωνιάτικη χορτόσουπα με πέστο

εκ63 Α. Χειμωνιάτικη χορτόσουπα με πέστο

6 Φεβρουαρίου 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Α. Χειμωνιάτικη χορτόσουπα με πέστο

B. Χταπόδι Κρασάτο με Μαυροδάφνη

 

 

 

Α. Χειμωνιάτικη χορτόσουπα με πέστο

Name

8-10 μερίδες

½ φλιτζ. ελαιόλαδο

2 φλιτζ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 μεγάλα καρότα, ψιλοκομμένα

3 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα

3 μέτριες πατάτες, κομμένες σε κύβους

500γρ σπανάκι, χοντροκομμένο

1 ½ φλιτζ. ντοματάκια, αποφλοιωμένα και ψιλοκομμένα

12 φλιτζ. νερό (3 λίτρα περίπου)

Αλάτι

Χυμό 1 λεμονιού

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για το πέστο:

2 φλιτζ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο

½ φλιτζ. ασπρισμένα αμύγδαλα 

3 σκόρδα

1/2 – 1 φλιτζ. κεφαλοτύρι τριμμένο

Λάδι

Αλάτι

Φρέσκια ρίγανη

¼ φλιτζ. ελαιόλαδο

 

Προετοιμάζουμε το πέστο:

Τοποθετούμε τα αμύγδαλα, το βασιλικό και τη ρίγανη στο μπολ ενός μίξερ και το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε μία πάστα. Προσθέτουμε το ¼ του λαδιού, το τυρί, αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση και ξανα-ενεργοποιούμε το μίξερ μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλινο. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 8 λεπτά περίπου.

Προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το σπανάκι, τις ντομάτες και το νερό ή το ζωμό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Μόλις πάρουν βράση, βγάζουμε το καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Τα αφήνουμε για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά.

Πέντε λεπτά πριν βγάλουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτουμε το πέστο.

Καρυκεύουμε και ρίχνουμε και το λεμόνι. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με λίγο τυρί.

 

B. Χταπόδι Κρασάτο με Μαυροδάφνη

Name

4 μερίδες

1 ½ κιλό χταπόδι 

12 μεγάλα κρεμμυδάκια για στιφάδο, ξεφλουδισμένα και ολόκληρα

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 φλιτζ. μαυροδάφνη

Ζουμί από το μαγείρεμα του χταποδιού

1 μεγάλο φύλλο δάφνης

2 κ.σ. ντοματοπελτέ

1 αποξηραμένη πιπεριά τσίλι

½ κεφάλι σκόρδο ψημένο στον φούρνο

 

Καθαρίζουμε το χταπόδι: αφαιρούμε την κουκούλα, τα μάτια και το στόμα. Το ξεπλένουμε καλά σε κρύο νερό και το βάζουμε σε μια βαριά κατσαρόλα.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά, μέχρι να βγάλει όλα τα υγρά του και να πάρει βαθύ ροζ χρώμα. Μαγειρεύουμε το χταπόδι στο ζουμί του μέχρι να μισοψηθεί, για 45 λεπτά περίπου.

Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και φυλάμε το ζουμί στην κατσαρόλα. Κόβουμε τα πλοκάμια κατά μήκος, σε 8 κομμάτια. Το βάζουμε πίσω στην κατσαρόλα με το ζουμί του.

Ενώ το χταπόδι μαγειρεύεται, καραμελώνουμε τα κρεμμύδια: σε ένα μεγάλο, βαρύ, κατά προτίμηση από χυτοσίδηρο, τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια στο τηγάνι. Σκεπάζουμε, κατεβάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά, κουνώντας την κατσαρόλα μπρος-πίσω ώστε τα κρεμμύδια να καραμελώσουν ομοιόμορφα. Τα ελέγχουμε πότε-πότε για να μην καούν. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Ρίχνουμε το κρασί, τη δάφνη και τον πελτέ διαλυμένο σε 2 κουταλιές νερό μέσα στην κατσαρόλα μαζί με το χταπόδι ανακατεύοντας απαλά για να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Πιέζουμε τις μαλακές σκελίδες ψημένου σκόρδου μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε, βάζουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά και κατόπιν κατεβάζουμε τη φωτιά σε χαμηλή. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να γίνει το χταπόδι τρυφερό, να μειωθεί το ζουμί και να δέσει έχοντας την πυκνότητα αραιού σιροπιού. Δέκα λεπτά πριν το βγάλουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια και κουνάμε την κατσαρόλα μπρος πίσω για να ανακατευθούν καλά. Βγάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.

Name



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Next Back