Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024
Τι θα φάμε σήμερα μαμα; (2012-14)

εκ67 A. Κοτόπουλο Λεμονάτο Μαγειρευτό με Λικέρ Μαστίχας

εκ67 A. Κοτόπουλο Λεμονάτο Μαγειρευτό με Λικέρ Μαστίχας

14 Φεβρουαρίου 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A. Κοτόπουλο Λεμονάτο Μαγειρευτό με Λικέρ Μαστίχας

B. Πανακότα Μαστίχας με Γλυκό Κουταλιού Μανταρίνι από τη Χίο

 

 

A. Κοτόπουλο Λεμονάτο Μαγειρευτό με Λικέρ Μαστίχας

Name

 

6 μερίδες

4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο, χωρίς πέτσα

2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 μεγάλο πράσο, τα λευκά και τα τρυφερά πράσινα μέρη, χοντροκομμένα

1 μέτρια μαραθόριζα, χοντροκομμένη

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

½ φλιτζ. λικέρ μαστίχας

1 ½ φλιτζ. ζωμός κοτόπουλου

½ φλιτζ. ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο

1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο

Χυμό 1 μεγάλου λεμονιού, ή περισσότερο, κατά προτίμηση

 

Πλένουμε και στεγνώνουμε το κοτόπουλο. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια φαρδιά, βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ροδίζουμε το κοτόπουλο από όλες τις μεριές. Αλατοπιπερώνουμε.

Κατεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια, προσθέτουμε το πράσο, τη μαραθόριζα και το σκόρδο και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να γίνουν διάφανα, για 5-6 λεπτά. Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τη μαστίχα. Γυρίζουμε 1-2 φορές και το ξαναβάζουμε στη φωτιά. Μόλις εξατμιστεί η μαστίχα, ρίχνουμε το ζωμό και αρκετό νερό ώστε να καλύψουμε σχεδόν το κοτόπουλο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το κοτόπουλο για 45 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τον άνηθο 5-10 λεπτά προτού σβήσουμε τη φωτιά.

 

Για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα αυγολέμονο: Χτυπάμε το αυγό και το χυμό λεμονιού σε ένα μεσαίο μπολ. Παίρνουμε μια ποσότητα από το υγρό στην κατσαρόλα και το προσθέτουμε στο μείγμα του αυγολέμονου με αργή, σταθερή ροή ανακατεύοντας συνεχώς. Επαναλαμβάνουμε με δεύτερη ποσότητα από το ζουμί. Ρίχνουμε κατόπιν το μείγμα πάνω από το κοτόπουλο, κουνάμε την κατσαρόλα μπρος πίσω για να κατανεμηθεί παντού η σάλτσα και βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σερβίρουμε αμέσως.

 

B. Πανακότα Μαστίχας με Γλυκό Κουταλιού Μανταρίνι από τη Χίο

Name

 

6 μερίδες

2 φλιτζ. γάλα

1 φλιτζ.  κρέμα γάλακτος

½ κ.γ. μαστίχα κρύσταλλα   

Λωρίδες από ξύσμα ενός λεμονιού

4 κ.γ. ζελατίνη σε σκόνη χωρίς γεύση

½ φλιτζ. ζάχαρη

12-18 κ.γ. γλυκό κουταλιού Μανταρίνι Χίου

4 κ.σ. μέλι ή μέλι με γεύση Μαστίχας

 

Ανακατεύουμε 2 φλιτζ. γάλα και την κρέμα, τη Μαστίχα και το ξύσμα σε ένα μέτριο τηγάνι και ζεσταίνουμε, με σκεπασμένο το τηγάνι, μέχρι το μείγμα να πάρει μια βράση. Το απομακρύνουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα.

Πασπαλίζουμε τη σκόνη ζελατίνης πάνω από το υπόλοιπο ¼ φλιτζ. γάλακτος για να μαλακώσει.

Βάζουμε πάλι το μείγμα γάλακτος-κρέμας να πάρει μια βράση και το βγάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το μείγμα της ζελατίνης και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά μέχρι να απαλύνουν. Το σουρώνουμε σε μία κανάτα. Ρίχνουμε το μείγμα της πανακότας σε έξι φορμάκια μεγέθους ½ φλιτζ. και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέχρι να πήξουν, για 2 ώρες τουλάχιστον.

Για να σερβίρουμε: Περνάμε ένα μαχαίρι γύρω από τα τοιχώματα της πανακότας για να ξεκολλήσει και την αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο σερβιρίσματος. Βάζουμε από πάνω 2-3 κ.γ. γλυκό κουταλιού μανταρίνι Χίου και περιχύνουμε με λίγο μέλι. Σερβίρουμε αμέσως.

 

Name



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Next Back