Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024
Τι θα φάμε σήμερα μαμα; (2012-14)

εκ68 A. Πολίτικα Καλαμάρια Γεμιστά με Ρύζι και Κουκουνάρια

εκ68 A. Πολίτικα Καλαμάρια Γεμιστά με Ρύζι και Κουκουνάρια

14 Φεβρουαρίου 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A. Πολίτικα Καλαμάρια Γεμιστά με Ρύζι και Κουκουνάρια

B. Υγρό Κέικ Σοκολάτας με Σάλτα Βατόμουρο για Ερωτευμένους

 

 

 

 

 

A. Πολίτικα Καλαμάρια Γεμιστά με Ρύζι και Κουκουνάρια

Name

 

 

4-5 μερίδες

1 – 1 ½ κιλό μεγάλα φρέσκα καλαμάρια

½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

1 φλιτζ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1/3 φλιτζ. μακρύκοκκο ρύζι

1/2 φλιτζ. κουκουνάρια

2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, κομμένες

¼ φλιτζ. σταφίδες

¾ φλιτζ. λευκό ή κόκκινο ξηρό κρασί

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

¾ φλιτζ. κομμένο φρέσκο μαϊντανό

¼ φλιτζ. κομμένο φρέσκο άνηθο

3-4 κ.σ. κομμένο φρέσκο δυόσμο

2 φλιτζ. φρέσκες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες

 

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμάρια: Πρώτα κόβουμε τα πλοκάμια όσο πιο κοντά στα μάτια μπορούμε για να μη ξεχωρίσουν και διαλυθούν. Κρατάμε το σώμα τους—τη «σωλήνα» δηλαδή—με το ένα χέρι και βγάζουμε τα έντερα τους με το άλλο. Τραβάμε το διαφανές κοκαλάκι. Πιέζουμε τα πλοκάμια με το χέρι μας για να βγει το ράμφος. Πετάμε έντερα, μάτια, ράμφος και κοκαλάκι. Δεν είναι απαραίτητο να «ξεφλουδίσουμε» τη μεμβράνη.  Εάν, όμως, θελήσουμε, μπορούμε να την αφαιρέσουμε: Τραβάμε τη μεμβράνη με τα δάκτυλα μας και βγαίνει εύκολα. Ξεπλένουμε τα καλαμαράκια μέσα έξω και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στεγνώσουν.

Κόβουμε τα πλοκάμια σε κομματάκια και τα έχουμε έτοιμα για να τα χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση.

Σε ένα μεγάλο βαρύ τηγάνι, ζεσταίνουμε ¼ φλιτζ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το ρύζι, τα πλοκάμια, το κρασί, το  σκόρδο και τα σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα κουκουνάρια, τις σταφίδες, το μαϊντανό, τον άνηθο και το δυόσμο και ανακατεύουμε γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα. Κρατάμε σκεπασμένο το τηγάνι μέχρι να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά και το ρύζι να είναι μαλακό αλλά μόνο κατά το ήμισυ μαγειρεμένο, για 15 λεπτά περίπου. Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει αρκετά ώστε να μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε.

Με ένα μικρό κουταλάκι ή ένα μαχαιράκι βουτύρου γεμίζουμε προσεκτικά τα ¾ κάθε καλαμαριού με τη γέμιση ρυζιού. Χρησιμοποιούμε οδοντογλυφίδες για να τα κλείσουμε. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ¼ φλιτζ. ελαιόλαδο σε μια μεγάλη  κατσαρόλα και βάζουμε τα καλαμάρια προσεκτικά μέσα, ρίχνουμε το υπόλοιπο ½ φλιτζ. κρασί, προσθέτουμε τις κομμένες ντομάτες και αρκετό νερό ώστε να σκεπαστούν τα καλαμάρια, αλατοπιπερώνουμε εάν χρειαστεί.  Αφήνουμε να πάρουν βράση, κατεβάζουμε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη τη χύτρα για 1 ½ ώρα περίπου ή μέχρι το ρύζι να μαγειρευτεί και να είναι τα καλαμάρια τρυφερά όταν τα τρυπάμε με το πιρούνι. Ελέγχουμε κατά το μαγείρεμα εάν χρειάζεται περισσότερο νερό ώστε να μη στεγνώσει το μείγμα. Σερβίρουμε τα καλαμάρια ζεστά ή κρύα με μια απλή πράσινη σαλάτα.

 

B. Υγρό Κέικ Σοκολάτας με Σάλτα Βατόμουρο για Ερωτευμένους

Name

 

8 - 12 μερίδες

225γρ κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

½ φλιτζ. βούτυρο

1 φλιτζ. ζάχαρη

6 μεγάλα αβγά, 2 ολόκληρα, 4 χωρισμένα σε κρόκο και ασπράδι

2 κ.σ. κονιάκ

 

Για την κρέμα

 

1 ½ φλιτζ. κρέμα γάλακτος, πολύ κρύα

3 κ.σ. ζάχαρη άχνη

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

2 κ.σ. σούπας κακάο, άγλυκο

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175oC. Τοποθετούμε μια στρώση λαδόκολλας στον πάτο ενός σκεύους με αποσπόμενη βάση των 20εκ., δεν το βουτυρώνουμε. Λιώνουμε τη σοκολάτα  σε ένα μπεν μαρί πάνω από ζεστό νερό. Αφαιρούμε από τη φωτιά και χτυπάμε με το λιωμένο βούτυρο, το αφήνουμε στην άκρη.  

Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα δύο ολόκληρα αβγά με τους 4 κρόκους και το ½ φλιτζ. ζάχαρη μέχρι να αναμειχθούν καλά, μετά προσθέτουμε χτυπώντας και το ζεστό μείγμα σοκολάτας. Προσθέτουμε το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και λειαίνουμε την επιφάνεια.

Σε ένα άλλο μπολ, χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ, χτυπάμε τα 4 ασπράδια μέχρι να γίνουν αφράτα. Σταδιακά προσθέτουμε το υπόλοιπο ½ φλιτζ. ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι τα ασπράδια να σχηματίσουν λοφίδια που διατηρούν το σχήμα τους αλλά δεν είναι σκληρά. Ανακατεύουμε ¼ των ασπραδιών στο μείγμα σοκολάτας για να το ελαφρύνουμε και σταδιακά ανακατεύουμε αναδιπλώνοντας και τα υπόλοιπα ασπράδια.

Ψήνουμε μέχρι η επιφάνεια του κέικ να γίνει αφράτη με σπασίματα και το εσωτερικό να πάψει να ταλαντεύεται, περίπου 35-40 λεπτά. Προσέχουμε μην το παρά-ψήσουμε. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει μέσα στο σκεύος πάνω σε μια σχάρα, θα βυθιστεί όσο κρυώνει σχηματίζοντας έναν κρατήρα με ψηλές άκρες.

Χτυπάμε την κρέμα μαζί  με τη άχνη και την βανίλια για να γίνει σαντιγή.

Γαρνίρουμε την επιφάνεια του κέικ με την σαντιγή. Σερβίρουμε μαζί με την σάλτσα βατόμουρο (βλ. συνταγή από κάτω) και πασπαλίζουμε με κακάο

 

Σάλτσα από Βατόμουρα:

500γρ κατεψυγμένα βατόμουρα

 

Τοποθετούμε τα βατόμουρα σε μια μεσαία κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν βράση αργά, ανακατεύοντας συνέχεια. Τα αφήνουμε να βράσουν ελαφρώς για 2 λεπτά και τα απομακρύνουμε από τη φωτιά. Στραγγίζουμε τα φρούτα μέσα σε ένα μπολ διατηρώντας το πουρέ από βατόμουρο.

 

Σαντιγί: Την ώρα του σερβιρίσματος, χτυπάμε την κρέμα με τη ζάχαρη ζαχαροπλαστικής και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να δέσουν. Με μια σπάτουλα γεμίζουμε προσεκτικά τον κρατήρα του κέικ με τη σαντιγί σπρώχνοντας την απαλά προς τις άκρες. Πασπαλίζουμε ελαφρώς την επιφάνεια με σκόνη κακάου. Περνάμε την άκρη ενός μαχαιριού γύρω από τις άκρες του σκεύους, αφαιρούμε προσεκτικά την περιφέρεια του σκεύους και σερβίρουμε με τη σάλτα βατόμουρο.

 

Name



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Next Back