Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024
Τι θα φάμε σήμερα μαμα; (2012-14)

εκ72 A. Χορτοκεφτέδες και Dip

εκ72 A. Χορτοκεφτέδες και Dip

21 Φεβρουαρίου 2013

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A. Χορτοκεφτέδες και Dip
B. Τυρόπιτα της Κάλλης και της Μαρίας
 
 
 
A. Χορτοκεφτέδες και Dip
Name
 
Για 6-8 μερίδες 
1 κιλό φρέσκο σπανάκι 
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι ξεφλουδισμένο και κομμένο στα 4
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουταλάκι φρεσκοτριμένο μοσχοκάρυδο
1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ 
1 1/2 έως 2 φλιτζ. νερό
1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
 
Για το Dip.
1 φλιτζ. γιαούρτι
¼ κ.γ. κάρυ σε σκόνη
¼ κ.γ. πάπρικα
¼ κ.γ. κύμινο
Ανακατεύουμε καλά όλα τα συστατικά σε ένα μικρό μπολ σερβιρίσματος.
 
Καθαρίζουμε το σπανάκι και το πλένουμε πολλές φορές με άφθονο νερό. Το στεγνώνουμε μέσα στο ειδικό σκεύος και το αχνίζουμε για 3 λεπτά μέχρι να γίνει τρυφερό. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να στραγγίξει.
Πολτοποιούμε το κρεμμύδι, γίνεται και στο μπλέντερ, και στη συνέχεια το ανακατεύουμε με το αχνισμένο σπανάκι, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.  
Για να φτιάξουμε το χυλό αναμιγνύουμε το αλεύρι το μπέικιν πάουντερ και μισό κουταλάκι αλάτι. Κάνουμε ένα πηγαδάκι στη μέση και προσθέτουμε το νερό και το χτυπημένο αβγό και ανακατεύουμε καλά, ο χυλός πρέπει να είναι αρκετά σφιχτός. Ανακατεύουμε το σπανάκι και το κρεμμύδι με το χυλό πολύ καλά
Ζεσταίνουμε 3εκ. λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και μόλις κάψει καλά τηγανίζουμε αρκετούς χορτοκεφτέδες μαζί, κουταλιά- κουταλιά όπως τους λουκουμάδες. Μόλις ροδίσουν από τη μία πλευρά τους γυρίζουμε και από την άλλη. Αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να βγάλουν το υπερβάλλον λάδι και τηγανίζουμε μέχρι να τελειώσουμε όλο το χυλό. Προσθέτουμε κι άλλο λάδι αν χρειασθεί κατά την διάρκεια του τηγανίσματος. Πασπαλίζουμε με πάπρικα και σερβίρουμε. 
 
 
 
B. Τυρόπιτα της Κάλλης και της Μαρίας
Name
 
Για 8-10 μερίδες
255γρ. φύλλο, ξεπαγωμένο αποβραδίς και σε θερμοκρασία δωματίου 
255γρ. Φέτα, θρυμματισμένη 
4 μεγάλα αυγά, χτυπημένα καλά
255γρ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο και αφημένο να κρυώσει λίγο, επιπλέον για να αλείψουμε το σκεύος
1 φλιτζ. ανθρακούχο νερό
¼  φλιτζ. κεφαλοτύρι, τριμμένο 
 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο, ρηχό σκεύος ψησίματος. Τοποθετούμε ένα κομμάτι φύλλο σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και έχουμε το σκεύος κοντά μας. Πασπαλίζουμε το φύλλο ελαφρώς με λίγη φέτα. Τυλίγουμε την πιο φαρδιά πλευρά του φύλλου σφιχτά. Το σηκώνουμε προσεκτικά και το τοποθετούμε παράλληλα με τη λιγότερο φαρδιά πλευρά του σκεύους. Επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο φύλλο, τοποθετώντας κάθε τυλιχτό κομμάτι με φέτα το ένα ακριβώς δίπλα στο άλλο, μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του σκεύους.
Χτυπάμε τα χτυπημένα αβγά με το βούτυρο σε ένα μεσαίο μπολ. Χύνουμε το ανθρακούχο νερό στην επιφάνεια του φύλλου και μετά χύνουμε το μείγμα αβγό-βούτυρο από πάνω. Πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει, περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα. Βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το κόβουμε σε κομμάτια. Η πίτα θα έχει «πιέτες».  
 
 
Name
 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Next Back