Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024
Τι θα φάμε σήμερα μαμα; (2012-14)

εκ73 A. Μοσχαρίσιo Στιφάδο

εκ73 A. Μοσχαρίσιo Στιφάδο

25 Φεβρουαρίου 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A. Μοσχαρίσιo Στιφάδο

B. Νιου Υορκ Τσιζκέικ!

 

 

 

 

A. Μοσχαρίσιo Στιφάδο

Name

4-5 μερίδες

½ φλιτζ. ελαιόλαδο

1 – 1 ¼ κιλό μοσχαρίσιο κρέας, κατάλληλο για κατσαρόλα

1 κιλό μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου, καθαρισμένα και ολόκληρα

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένo

1 ½ -2 φλιτζ.  φρέσκιες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες (μαζί με τον χυμό)

2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 μεγάλο φύλλο δάφνης, κομμένο

Φρέσκο δενδρολίβανο

2 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί

1 φλιτζ. κόκκινο κρασί

1-2 κοφτές κ.γ. ζάχαρη

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Πλένουμε καλά το κρέας και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Σε μια φαρδιά, βαθιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε λίγο λάδι και ροδίζουμε το κρέας. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη δάφνη, το αλάτι, το δενδρολίβανο και το ξίδι και ανακατεύουμε, ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, ρίχνουμε και τη ζάχαρη και καρυκεύουμε. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε το στιφάδο για περίπου ½ ώρα.

Παράλληλα, αφού έχουμε καθαρίσει τα κοκκάρια (μικρά ολόκληρα κρεμμύδια) από τη φλούδα τους, ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε ένα ξεχωριστό τηγάνι και τα μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ωραίο ρόδινο χρώμα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια στο κρέας, ανακατεύουμε ελαφρώς, προσθέτουμε και λίγο υγρό ακόμα (κρασί ή νερό) εάν χρειαστεί, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μια ώρα τουλάχιστον ή μέχρι να γίνει πολύ τρυφερό.

 

B. Νιου Υορκ Τσιζκέικ!

Name

10 -12 μερίδες

1½ πακέτα μπισκότα πτι-μπέρ, ψίχουλα

6 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένο/η

1 κ.σ. ζάχαρη

Για το Τσιζκέικ:

680γρ  κρεμώδες τυρί (cream cheese), μαλακωμένο

3/4 φλιτζ. ζάχαρη

1 ½ κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1½ κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας

3 μεγάλα αυγά

1 μεγάλος κρόκος αυγού

¼ φλιτζ. γάλα

Βύσσινο, για γαρνιτούρα

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC. Σε ένα σκεύος με αποσπώμενη βάση των 21, 5-23εκ. ανακατεύουμε τα ψίχουλα μπισκότου, το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι τα ψίχουλα να υγρανθούν ομοιόμορφα. Πιέζουμε το μείγμα στον πάτο και στις πλευρές του σκεύους. Ψήνουμε για 10 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο σκεύος πάνω σε μια σχάρα. Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150oC.

Σε ένα μεγάλο μπολ, με ένα μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε το κρεμώδες τυρί και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν λεία και ανάλαφρα. Προσθέτουμε το αλεύρι και το εκχύλισμα βανίλιας χτυπώντας μέχρι να αναμιχθούν καλά. Μειώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε τα αυγά και τον κρόκο, το ένα μετά το άλλο, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέτουμε χτυπώντας και το γάλα.

Χύνουμε το μείγμα στη βάση που προετοιμάσαμε. Ψήνουμε για 55-60 λεπτά μέχρι το τσιζκέικ να γίνει στητό αλλά στη μέση να μην είναι συμπαγές. Υγρό στο κέντρο και χρυσαφένιο στις άκρες.

Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως στο σκεύος πάνω στη σχάρα. Το βάζουμε στο ψυγείο αποβραδίς πριν το σερβίρουμε. Αφαιρούμε το πλαίσιο του σκεύους και το τοποθετούμε πάνω σε ένα πιάτο, γαρνίρουμε με φρέσκα φρούτα ή γλυκά του κουταλιού όπως βύσσινο.

 

Name



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Next Back