Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024
Τι θα φάμε σήμερα μαμα; (2012-14)

εκ74 A. Μοσχαράκι με πουρέ Μελιτζάνας

εκ74 A. Μοσχαράκι με πουρέ Μελιτζάνας

27 Φεβρουαρίου 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A. Μοσχαράκι με πουρέ Μελιτζάνας

B. Ρυζόγαλο με Σαφράν, Καραμελωμένα Φυστίκια και Πορτοκάλι

 

 

A. Μοσχαράκι με πουρέ Μελιτζάνας

Name

 

Για 4-6 μερίδες

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κιλό ψαχνό μοσχαράκι από τη σπάλα, χωρίς πάχη και κομμένο σε μερίδες για κατσαρόλας

2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 ½ φλιτζ. ντομάτες πομοντόρο, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κονσέρβας)

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

½ φλιτζ. ξηρό κόκκινο κρασί

2 μεγάλες μελιτζάνες

 

Για τη μπεσαμέλ:

½ κ.σ. ανάλατο βούτυρο

1/2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ φλιτζ. γάλα

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Ξύσμα μοσχοκάρυδου

½ φλιτζ. τριμμένο κασέρι

 

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και κοκκινίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας ώσπου να μαραθούν, περίπου 8 λεπτά.  Προσθέτουμε το κρασί και τις ντομάτες. Ρίχνουμε μέσα το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη. Μόλις πάρουν μια βράση, ελαττώνουμε τη φωτιά σε σιγανή και σιγοβράζουμε ώσπου να μαλακώσει το κρέας, 1 ½ - 2 ώρες.

Στο μεταξύ, ψήνουμε τις μελιτζάνες επάνω σε μια φλόγα από γκάζι ή σε ηλεκτρικό μάτι ή σε σχάρα σε σιγανή θερμοκρασία, γυρίζοντας από όλες τις πλευρές ώσπου να καούν εξωτερικά και η σάρκα τους να μαλακώσει.

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: Σε ένα μεγάλο κατσαρόλι, ζεσταίνουμε το βούτυρο ώσπου να σχηματίσει φυσαλίδες στην επιφάνεια, δεν το αφήνουμε να καεί. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα ή μια ξύλινη σπάτουλα σε μέτρια φωτιά, ώσπου να πάρει ένα ελαφρά χρυσαφί χρώμα. Προσθέτουμε το γάλα και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να πήξει. Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το ξύσμα μοσχοκάρυδου. Όταν η σάλτσα πήξει, την αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το τυρί. Τη σκεπάζουμε για να παραμείνει ζεστή.

Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση, τις ανοίγουμε στα δύο και αφαιρούμε τη σάρκα. Τη βάζουμε σε ένα μέτριο μπολ, πετώντας όσο το δυνατόν περισσότερους σπόρους. Λιώνουμε τις μελιτζάνες με ένα πιρούνι, ύστερα προσθέτουμε την καυτή μπεσαμέλ, ανακατεύοντας απαλά αλλά καλά για να αναμειχθούν σωστά. Οι μελιτζάνες και η μπεσαμέλ μπορούν να ανακατευθούν και σε μίξερ.

Για να σερβίρουμε: Τοποθετούμε το κρέας και το ζωμό του σε μια πιατέλα και από πάνω βάζουμε την κρέμα μελιτζάνας ή σερβίρουμε με τη μελιτζάνα στο πλάι. Σερβίρεται καυτό.

 

B. Ρυζόγαλο με Σαφράν, Καραμελωμένα Φυστίκια και Πορτοκάλι

Name

 

Για 10-12 μερίδες

Φλούδα από ½ πορτοκάλι, κομμένο ζουλιέν

½ φλιτζ. ζάχαρη

¼ φλιτζ. νερό

½ φλιτζ. ωμά φιστίκια

1 πρέζα αλάτι

2/3 φλιτζ. μακρύκοκκο ρύζι

6 φλιτζ. γάλα

1 φλιτζ. ζάχαρη

1 κ.σ. βούτυρο

1 μικρό ξυλάκι κανέλας

2 κρόκους αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου

¼ κ.γ. ξύσμα λεμονιού

3-4 κλωστές από Κρόκο

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Κανέλα σε σκόνη, για γαρνίρισμα

Λίγο σαφραν

 

Ζεματάμε και στραγγίζουμε τη ζουλιέν φλούδα του πορτοκαλιού 2-3 φορές, για να ξεπικρίσει. Στη συνέχεια, βράζουμε ¼ φλιτζ. ζάχαρη και ¼ φλιτζ. νερό και μέσα ξανα-βράζουμε τη ζουλιέν φλούδα. Στραγγίζουμε μετά από 4-5 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει, κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Ετοιμάζουμε τα φιστίκια: σε ένα στεγνό αντικολλητικό τηγάνι, καβουρδίζουμε τα φιστίκια  με την υπόλοιπη ¼ φλιτζ. ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι μέχρι να αρχίσουν να κολλάνε. Κατεβάζουμε και κρατάμε ξεχωριστά σε ένα πιάτο. Τα σπάμε λιγάκι με ένα βάρος εάν κολλάνε μεταξύ τους και όταν κρυώσουν τα κόβουμε σε κομμάτια.

Σε μια μεσαία κατσαρόλα, αναμειγνύουμε το ρύζι, το γάλα, τη ζάχαρη, τον κρόκο και το βούτυρο. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, για 1 – 1 ¼  ώρα, ή μέχρι το μείγμα να γίνει πηχτό και κρεμώδες και το ρύζι να έχει απορροφήσει το υγρό και να είναι μαλακό. Περίπου στη μέση του μαγειρέματος προσθέτουμε την κανέλα, το σαφράν και τη βανίλια.

Πριν βγάλουμε το ρυζόγαλο από τη φωτιά, χτυπάμε τους κρόκους μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή σε ένα μέτριο μπολ. Πετάμε το ξυλάκι κανέλας και ανακατεύουμε μέσα την κομμένη φλούδα, τις σταφίδες,  τα φιστίκια, και τις πορτοκαλόφλουδες. Προσθέτουμε λίγο ρυζόγαλο σταδιακά μέσα στους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς, κατόπιν ρίχνουμε το μείγμα των κρόκων μέσα στο ρυζόγαλο και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα.

Ρίχνουμε το ρυζόγαλο σε ένα μεγάλο μπολ ή σε ατομικά μπολάκια και βάζουμε στο ψυγείο. Πασπαλίζουμε με κανέλα πριν το σερβίρουμε.

 

Name



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Next Back