Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024
Τι θα φάμε σήμερα μαμα; (2012-14)

εκ80 A. Χοιρινές Μπριζόλες Μαριναρισμένες με Μπαλσάμικο και κρασί

εκ80 A. Χοιρινές Μπριζόλες Μαριναρισμένες με Μπαλσάμικο και κρασί

7 Μαρτίου 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A. Χοιρινές Μπριζόλες Μαριναρισμένες με Μπαλσάμικο και κρασί

B. Μοσχαρίσια Μπριζόλα «Νταϊάν» για την Τσικνοπέμπτη

 

 

A. Χοιρινές Μπριζόλες Μαριναρισμένες με Μπαλσάμικο και κρασί

Name

4 μερίδες

Για την Μαρινάτα

1 φλιτζ. κρασί μαυροδάφνη

¼ φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί

¼ φλιτζ. ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

3 κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη

1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο

1 κοφτό κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

½ κ.γ. αλάτι

6 χοιρινές μπριζόλες πάχους 6 χιλ.

1 κ.σ. μουστάρδα

2 κ.σ. μέλι

 

Ανακατεύουμε την μαυροδάφνη μαζί με το λευκό ξηρό κρασί, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τη ρίγανη, μουστάρδα, το μπαλσάμικο και το πιπέρι. Χαράζουμε τις άκρες από κάθε μπριζόλα σε διάφορα σημεία για να μη κυρτώσουν πάνω στη ψηστιέρα. Βάζουμε τις μπριζόλες σε ένα ρηχό γυάλινο ή κεραμικό σκεύος και τις περιχύνουμε με την μαρινάτα. Τις σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και τις αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν για 2 ώρες. Τις φέρνουμε σε θερμοκρασία δωματίου 30 λεπτά πριν τις ψήσουμε.

Ανάβουμε τη σχάρα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και λαδώνουμε ελαφρά την επιφάνεια της σχάρας. Βγάζουμε τις μπριζόλες από την μαρινάτα με μια τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε πάνω στη σχάρα, πάνω ακριβώς από το πιο ζεστό σημείο ή από τα πυρωμένα κάρβουνα. Τις ψήνουμε στη σχάρα για 2 λεπτά από κάθε πλευρά και τις μεταφέρουμε σε ένα πιο δροσερό σημείο της σχάρας. Ρίχνουμε το αλάτι και το μέλι μέσα στην μαρινάτα και ανακατεύουμε. Αλείφουμε τις μπριζόλες με την μαρινάτα συνεχώς και ψήνουμε για 4-5 λεπτά συνολικά ανά πλευρά. Τις βγάζουμε από τη σχάρα, τις αφήνουμε να σταθούν σε μια πιατέλα για λίγα λεπτά και σερβίρουμε.

 

 

B. Μοσχαρίσια Μπριζόλα «Νταϊάν» για την Τσικνοπέμπτη

 

Name

4 μερίδες

4 (225 γρ. το καθένα) κομμάτια κόντρα μόσχου, με 2 εκ. σε φάρδος, καλά καθαρισμένα

Αλάτι χοντρό και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1/4 φλιτζανιού μουστάρδα (ελαφρώς κοκκώδη)

1 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο

3 κουτάλια ελαιόλαδο

 

Για την σάλτσα

1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένα  κρεμμύδι

1/3 φλιτζανιού μπράντυ

1/2 φλιτζάνι ζωμό μοσχαρίσιο

Αλάτι χοντρό και φρεσκοτριμμενο μαύρο πιπέρι

2 κουτάλια φρέσκο χυμό λεμονιού (περίπου ½ λεμόνι)

 

Στεγνώνουμε το κρέας με μία χαρτοπετσέτα και πασπαλίζουμε με άφθονο αλάτι και πιπέρι.  Σε ένα ρηχό μπολ, αναμειγνύουμε την μουστάρδα, μπαλσάμικο, και τα 2 κουτάλια από το ελαιόλαδο πολύ καλά.  Προσθέτουμε το κρέας και γυρίζουμε ώστε να καλυφθούν τα  κομμάτια με το μείγμα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνουμε το τελευταίο κουτάλι λαδιού μέχρι να κάψει άλλα να μην καπνίσει.  Προσθέτουμε το κρέας, Ψήνουμε μέχρι να είναι καλά τηγανισμένα από την μία πλευρά, περίπου 3-4 λεπτά.  Αναποδογυρίζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο.  Η συνολική ώρα ψησίματος για ένα rare αποτέλεσμα είναι περίπου 4-6 λεπτά.  Για να δοκιμάσουμε αν είναι έτοιμο κάνουμε μια μικρή εγκοπή στο πιο παχύ σημείο.  Πρέπει να είναι λίγο πιο άψητο από ότι θα επιθυμούσαμε.  Βγάζουμε το κρέας από το τηγάνι και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να τα διατηρήσουμε ζεστά.

Για την σάλτσα – Προσθέτουμε λίγο λαδάκι, το κρεμμύδι στο τηγάνι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 δευτερόλεπτα.  Αφαιρούμε το τηγάνι από την φωτιά και προσθέτουμε το μπράντυ.  Περιμένουμε για 20 δευτερόλεπτα και ξαναβάζουμε το τηγάνι στην φωτιά. Ανάβουμε το μπράντυ με ένα σπίρτο, με προσοχή.  Αφήνουμε την σάλτσα να βράσει μέχρι να πυκνώσει αρκετά ώστε να επικαλύπτει το πίσω μέρος ενός κουταλιού, περίπου 5-7 λεπτά.  Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το λεμόνι.

Σερβίρουμε το κρέας με την σάλτσα ως συνοδευτικό.

 

Name

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Next Back