Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024
Τι θα φάμε σήμερα μαμα; (2012-14)

εκ81 A. AMERICAN APPLE PIE - Κλασσική Τάρτα Μήλου

εκ81 A. AMERICAN APPLE PIE - Κλασσική Τάρτα Μήλου

11 Μαρτίου 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A. AMERICAN APPLE PIE - Κλασσική Τάρτα Μήλου

B. PERFECT HAMBURGERS - Μπέργκερς με Αγιωργίτικο κρασί, Καραμελωμένα Κρεμμύδια και Τσένταρ

 

 

 

 

 

A. AMERICAN APPLE PIE - Κλασσική Τάρτα Μήλου

Name

Για 8 - 10 μερίδες

Για την Ζύμη:

2 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ζάχαρη

1 φλ. κρύο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια

¼ κ.σ. παγωμένο νερό

 

Για την Γέμιση:

10 ξυνόμηλα

½ - 1 κούπα μαύρη ζάχαρη

1-2 κ.σ. αλεύρι

Χυμός από μισό λεμόνι

1 κοφτή κ.γ. κανέλα

Μια πρέζα γαρίφαλο σκόνη

2 κ.γ. βούτυρο

 

Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και την ζάχαρη σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο και τρίβουμε με τα δάκτυλά μας μέχρι να αποκτήσει υφή σαν μικρούς κόκκους. Σιγά-σιγά, ρίχνουμε το νερό—μπορεί να μη το χρειαστούμε όλο—και μαζεύουμε την ζύμη μέχρι να γίνει μια ενιαία μάζα. Δεν την δουλεύουμε πολύ. Να είναι μαλακιά χωρίς να κολλάει. Την χωρίζουμε στα δύο, σχηματίζουμε μπαλάκια και τα πατάμε για να είναι σαν δίσκοι. Σκεπάζουμε το κάθε κομμάτι με πλαστικό και το τοποθετούμε για τουλάχιστον μια ώρα στο ψυγείο. Αφήνουμε την ζύμη για λίγο εκτός ψυγείο μόλις πριν είμαστε έτοιμη να την ανοίξουμε.

Εν τω μεταξύ, ξεφλουδίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε σχετικά  λεπτές φέτες τις οποίες ανακατεύουμε με την ζάχαρη, το αλεύρι, τα μπαχαρικά και τον χυμό.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για τάρτες των 36 εκ εν διάμετρο. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και με τον πλάστη ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι της ζύμης σε ένα κύκλο περίπου 40-42 εκ. εν διάμετρο.  Το στρώνουμε στην φόρμα. Ρίχνουμε την γέμιση μέσα, προσεχτικά, για να είναι ομοιόμορφα παντού και λίγο πιο ψιλά στην μέση.

Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι. Το στρώνουμε από πάνω. Ενώνουμε τα περσεύματα και στριφογυρίζουμε για να γίνει όμορφο στεφάνι γύρω γύρω. Ψήνουμε για 35 - 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η ζύμη.

 

 

 

B. PERFECT HAMBURGERS - Μπέργκερς με Αγιωργίτικο κρασί, Καραμελωμένα Κρεμμύδια και Τσένταρ

 

Name

4 μερίδες

4 κ.σ. ελαιόλαδο

3 φλ. κρεμμύδια σε φέτες (περίπου 3)

¼ φλ.  Αγιωργίτικο κρασί ή άλλο κόκκινο ξηρό κρασί

500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

2 κ.σ. κομμένα εσαλότ (σκορδοκρέμμυδο)

1 ωμό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. σάλτσα Worcestershire

3 κ.σ. μουστάρδα

¼ κ.γ. αλάτι

¼ κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι

4 ψωμάκια για μπέργκερ

180 γρ. τυρί τσένταρ σε φέτες

1 μικρό μαρούλι , τα φύλλα χωρισμένα

Ντομάτα σε ροδέλες για γαρνιτούρα

Κέτσαπ

 

Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο σε ένα βαρύ μέτριο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρυσοκαφετί χρώμα ανακατεύοντας συχνά, για 10 λεπτά περίπου. Κατεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν πολύ και να ροδίσουν αρκετά, για άλλα 15 λεπτά. Ρίχνουμε το κρασί και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας πότε-πότε μέχρι να απορροφηθεί, για 5 - 8  λεπτά.

Ζεσταίνουμε το γκριλ. Αναμειγνύουμε τον κιμά με τα εσαλότ, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, την μουστάρδα, την σάτσα Worcestershire, 2 κ.σ. λάδι, το αλάτι και το θυμάρι σε ένα μεγάλο μπολ. Πλάθουμε 4 μπιφτέκια. Ζεσταίνουμε την υπόλοιπη 1 κουταλιά ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε τα μπιφτέκια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Τα μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσουν, για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά για μέτριο προς ωμό ψήσιμο.

Ανοίγουμε τα ψωμάκια και τα βάζουμε με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω στο γκριλ. Τα ψήνουμε μέχρι να ρωδίσουνε, στην συνέχεια τα βγάζουμε και τα αλοίφουμε με λίγο λάδι και ρίγανη από την μία και με κέτσαπ ή μουστάρδα (ό,τι μας αρέσει) από την άλλη. Βάζουμε λίγα φύλλα μαρούλι στο καθένα και μετά ένα μπιφτέκι με τυρί, μοιράζουμε τα κρεμμύδια από πάνω στα 4 μπέργκερ.  Σκεπάζουμε με τα πάνω ψωμάκια και πιέζουμε λίγο. Σερβίρουμε αμέσως.

 

Name

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Next Back