Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
Τι θα φάμε σήμερα μαμα; (2012-14)

εκ93 A. Γεμιστά Ορφανά

εκ93 A. Γεμιστά Ορφανά

5 Απριλίου 2013

A. Γεμιστά Ορφανά

B. Καπακωτό (ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A. Γεμιστά Ορφανά

 

Name

 

 

4-6 μερίδες

10-12 μεγάλες ώριμες ντομάτες ή και πιπεριές

¼ φλ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

10 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 μεγάλα κρεμμύδια, ψικομμένα ή τριμμένα

1 φλ. μακρύκοκκο ρύζι

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 ξυλάκι κανέλλας (προαιρετικά)

1/3 φλ. μαύρες ή ξανθές σταφίδες

1/3 φλ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα ελαφρώς

¾ φλ. νερό ή περισσότερο εάν χρειάζεται

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, κατά προτίμηση

¼ φλ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 φλ.  φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο

πατατούλες

 

Πλένουμε τα λαχανικά. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα καπάκια από τις ντομάτες και/ή τις πιπεριές. Ξεσποριάζουμε τις πιπεριές. Κρατάμε τα καπάκια στην άκρη. Με ένα μικρό κουτάλι, αφαιρούμε προσεκτικά τους σπόρους και τη σάρκα (να έχει πάχος 1,5 εκ. για να κρατάει τη γέμιση), και φυλάμε τη σάρκα και τις άδειες τομάτες. Ψιλοκόβουμε τη σάρκα και μαζί με τον χυμό την βάζουμε σε ένα μπολ.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκι και τα κρεμμύδια και σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε συχνά μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ καφέ χρώμα, για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε την σάρκα από τις τομάτες, a little sugar, τις σταφίδες, το φρέσκο μαϊντανό και δυόσμο, την κανέλλα, τα κουκουνάρια και το νερό, αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε την φωτιά. Σκεπάζουμε το σκεύος και σιγοβράζουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο το ρύζι χωρίς όμως να ψηθεί και να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των υγρών.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC. Γεμίζουμε τα λαχανικά μας με τη γέμιση και τα σκεπάζουμε με τα καπάκια τους.  Cover with tin foil for half of the total cooking time. Τα τοποθετούμε στο ταψί. Ανάμεσά τους βάζουμε κομμένες πατατούλες. Προσθέτουμε λίγο νερό (περίπου ¼ φλιτζ.), περιχύνουμε με τις υπόλοιπες 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για 50 λεπτά-1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να ψηθεί το ρύζι. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε υγρό στο ταψί. Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα.

 

B. Καπακωτό (ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ)

 

Name

 

 

Για 4 μερίδες

2 μέτριες μελιτζάνες

Αλάτι

1/3 έως ½ φλ. λάδι

2 μεγάλα κρεμμύδια ξεφλουδισμένα κομμένα στην μέση και μετά σε λεπτές φέτες (περίπου 2 1/2 φλ.)

5 πράσινες πιπεριές χωρίς τους σπόρους και κομμένες σε λεπτά δακτυλίδια

1 μικρή κόκκινη καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη

3 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες και ψιλοκομένες

1 1/2 φλ. ψιλοκομμένα ντοματάκια κονσέρβας

2 κ.σ. ρίγανη ή φρέσκια μαντζουράνα

1/3 φλ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

 

Κόβουμε το κοτσάνι και το τελείωμα της μελιτζάνας. Τις κόβουμε στην μέση και μετά σε φέτες με πάχος περίπου ενός εκ.

 

Eν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την σάλτσα: Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά μαραίνουμε τα κρεμμύδια 5 λεπτά. Προσθέτουμε τις πιπεριές, την καυτερή πιπεριά, το σκόρδο και τα αφήνουμε άλλα 8-10 λεπτά. Προσθέτουμε τις τομάτες και αφήνουμε να βράσουν για άλλα 10 λεπτά.  κατόπιν αναμειγνύουμε το μαντζουράνα τον μαϊντανό και το αλάτι.

 

Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε ελαφρώς τις μελιτζάνες για 2 λεπτά κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε και τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το λάδι. Τηγανίζουμε έτσι όλες τις μελιτζάνες.

 

Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σε ελαφρά λαδωμένο σκεύος 6 πόντους βαθύ τοποθετούμε σε μία στρώση τις μελιτζάνες, προσπαθώντας να μην σκεπάζει η μία την άλλη. Καλύπτουμε το στρώμα αυτό με σάλτσα.  Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα. Κόβουμε μερίδες και σερβίρουμε.

 

Name



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Next Back