Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024


Γαλάτεια Δ' Κύκλος - Περιλήψεις επ.17-21

Γαλάτεια Δ' Κύκλος - Περιλήψεις επ.17-21

27 Σεπτεμβρίου 2019

Επεισόδιο 17 – Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Καράγιωρκης, έχοντας μάθει πως η μητέρα του γνώριζε για την πρόθεση της Πολύμνιας να φύγει από το σπίτι τους, έρχεται σε σύγκρουση μαζί της. Η Γαλατού όμως τον βάζει στη θέση του κατηγορώντας τον πως δεν μπορεί να κουμαντάρει το σπίτι του. Η Πολύμνια μετά την αποτυχία του σχεδίου της να φύγει, λέει στον Πολυδεύκη πως πήρε μια σημαντική απόφαση σχετικά με το γάμο της. Ο Ττόουλος ρωτά την Γαλατού για τις ύποπτες της κινήσεις, εκείνη όμως βρίσκει δικαιολογίες. Οι υποψίες του Ττόουλου εναντίον της Γαλατούς, όμως, ενισχύονται, όταν ο Κωνσταντάς του αποκαλύπτει ότι έμαθε για τις συχνές της επισκέψεις στο μοναστήρι. Με την επιστροφή της Ανδρονίκης οι τέσσερεις φιλενάδες, Φλουρεντζού, Ερατώ, Αννού και Ανδρονίκη συναντιούνται. Προσπαθούν να πείσουν την Αννού να σταματήσει την διδασκαλική και να κάνει οικογένεια. Ο Αντζουλής λέει στον Μεττή ότι όχι μόνο δεν θα τον πληρώσει αφού δεν τα κατάφερε να κάνει τη δουλειά που του ζήτησε, αλλά θα κρατήσει και κάποιες από τις λίρες του για τις ζημιές που έγιναν και θα τον διώξει. Μία απρόσμενη εξέλιξη όμως θα αλλάξει τα σχέδια του Αντζουλή.

 

Επεισόδιο 18 – Τρίτη 01 Οκτωβρίου 2019

Μετά τον καυγά που είχε με τον Καράγιωρκη, η Πολύμνια είναι σε άσχημη κατάσταση. Ο Χατζηνέαρχος όμως υπερασπίζεται τον Καράγιωρκη λέγοντας πως η Πολύμνια πρέπει να φέρεται σαν σωστή σύζυγος. Αυτό προκαλεί την αντίδραση του Πολυδεύκη που ζητά το λόγο από τον πατέρα του. Ο Χατζηνέαρχος όμως ανακοινώνει στο γιο του κάποια σχέδια που έχει για εκείνον. Η Γαλάτεια και ο Πετρής προσπαθούν να πείσουν το Χαχολλή να βγει από την παράγκα του, όμως εκείνος φοβισμένος δεν θέλει να δει κανέναν. Τα παιδιά υπόσχονται πως θα τον προστατεύσουν από τους μεγάλους. Η Φλουρεντζού και η Αννού αποφασίζουν να επισκεφτούν τη Γαλατού προκειμένου να της ζητήσουν να μεσολαβήσει στον Χατζηνέαρχο για το θέμα του Χαχολλή. Παρά τις εντολές του Αρσένιου ο Θεόκλητος συναντά και πάλι την Ουρανία επαναλαμβάνοντας την πρόταση του να της μάθει να διαβάζει. Ο Αρσένιος αναστατώνεται από κάποια περίεργα κτυπήματα στην πόρτα του. Ο Ττόουλος είναι αποφασισμένος να μάθει τι κρύβει η Γαλατού. Ο Αντζουλής είναι σίγουρος ότι ο Καρπής, ο άνθρωπος του οποίου την αποθήκη έκαψε ο Μεττής, κατάλαβε την δική του εμπλοκή. Την ίδια στιγμή ο Χατζηνέαρχος ενημερώνει τον Καράγιωρκη πως μετά τον εμπρησμό της αποθήκης του Καρπή, οι Άγγλοι έκλεισαν με τον ίδιο συμφωνία και με πολύ καλύτερους όρους απ’ ό,τι περίμεναν.

 

Επεισόδιο 19 – Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Ο Αρσένιος φτάνει στο σπίτι της Γαλατούς και την ρωτά αν ευθύνεται για τα όσα περίεργα του συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό. Η Γαλατού του λέει πως την επόμενη μέρα, πριν τις εκλογές για την ανάδειξη Ηγουμένου στο μοναστήρι, θα αποκαλυφθεί ότι ο Μοναχός Ιγνάτιος έχει κάνει κάτι πολύ επιλήψιμο που δεν θα του επιτρέψει να εκλεγεί. Όταν ο Αρσένιος αντιδρά η Γαλατού τον εκβιάζει πως αν δεν συνεργαστεί μαζί της θα τον καταστρέψει κι εκείνον. Η Ουρανία όταν αντιλαμβάνεται ότι ο Θεόκλητος την επισκέφθηκε κρυφά από τον Πρωτοσύγκελο Αρσένιο, θυμώνει και του ζητά να μην ξανασυναντηθούν. Ο Πολυδεύκης επισκέπτεται τον Κωνσταντά και του ζητά τη γνώμη του μετά την απόφαση του Χατζηνέαρχου να τον παντρέψει με την κόρη ενός μεγαλοτσιφλικά. Η Ερατώ ζητά από την Φλουρεντζού να επιστρέψει την προκαταβολή που της έδωσε η Πολύμνια. Όταν το μαθαίνει αυτό η Πολύμνια, συγκινείται και αποφασίζει να πάει να ζητήσει συγγνώμη από την Ερατώ για τη συμπεριφορά της. Ο Μεττής αποφασίζει να ζητήσει το λόγο από τον Αντζουλή που τον κορόιδεψε. Εκεί όμως βρίσκεται ο Καράγιωρκης ο οποίος λέει και στους δύο πως μετά την θετική εξέλιξη της υπόθεσης, θέλει να συνεχίσουν και οι τρεις τους τη συνεργασία που άρχισαν. Ωστόσο ο Καρπής δεν είπε την τελευταία του λέξη.

 

Επεισόδιο 20 – Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Η Ανδρονίκη προσπαθεί να πείσει τον Καράγιωρκη να τα βρει με την Πολύμνια. Ο Χατζηνέαρχος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με το προξενιό του Πολυδεύκη. Η Ερασμία φοβάται όμως πως ο Πολυδεύκης θα αντιδράσει. Ο Αντζουλής αποκαλύπτει στον Καράγιωρκη το περιεχόμενο του γράμματος που του έστειλε ο Καρπής. Ο Καράγιωρκης γίνεται έξω φρενών και θεωρεί ότι οι υποψίες του Καρπή θα μπλέξουν άσχημα τόσο αυτόν όσο και τον πεθερό του. Ο Αντζουλής όμως έχει μία ιδέα για το τι πρέπει να κάνουν. Στο καφενείο συζητιέται η απόφαση κάποιων στη Λευκωσία να προωθήσουν το αίτημα τους για να φύγουν οι Άγγλοι από την Κύπρο. Σίγουρος πως αναμένονται αντιδράσεις, ο Κωνσταντάς προειδοποιεί πως μια πιθανή εξέγερση θα έχει άσχημες συνέπειες για το χωριό. Στο μεταξύ επιστρέφει στο χωριό ο Μιχαηλάς. Δεν χαίρονται όμως όλοι από την επιστροφή του, ειδικότερα όταν διαφημίζει της επιτυχίες του στο εμπόριο με τους Άγγλους. Ο Ττόουλος είναι σίγουρος πως ο Μιχαηλάς κερδίζει τα χρήματα του πουλώντας παράνομα, αρχαία. Έπειτα λέει στον Κωνσταντά για όσα ανακάλυψε για την Γαλατού και υποψιάζονται πως έχει σκοπό να αναμειχθεί στις επερχόμενες εκλογές για τον νέο Ηγούμενο. Εντωμεταξύ, στο μοναστήρι φτάνει ένα γράμμα με βαριές κατηγορίες εναντίον του Ιγνάτιου. Το γράμμα αυτό πέφτει στα χέρια του Θεόκλητου.

 

Επεισόδιο 21 – Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Ο Θεόκλητος λέει στον Αρσένιο πως αν είναι αλήθεια όσα γράφονται στο γράμμα που κατέφθασε στο μοναστήρι για τον Ιγνάτιο τότε δεν πρέπει να εκλεγεί ως Ηγούμενος. Προσπαθεί να πείσει τον Αρσένιο να μιλήσει στον Μητροπολίτη πριν τις εκλογές. Ο Αρσένιος όμως, γνωρίζοντας πως το γράμμα το έστειλε η Γαλατού, είναι σε δίλημμα αν θα πρέπει να υποκύψει στους εκβιασμούς της και να διασύρει τον Ιγνάτιο.  Ο Χατζηνέαρχος είναι ενθουσιασμένος καθώς ο υποψήφιος συμπέθερος συμφώνησε να γίνει το προξενιό μεταξύ της κόρης του και του Πολυδεύκη. Το μόνο που μένει είναι η απόφαση του Πολυδεύκη αν θα πει το «ναι». Η Πολύμνια λέει στην Ερασμία και την Ανδρονίκη την απόφαση της να γίνει καλή σύζυγος και να προσπαθήσει και πάλι να φέρει στον κόσμο ένα παιδί. Ο Καράγιωρκης συμφωνεί με την πρόταση του Αντζουλή να ρίξουν όλη την ευθύνη για τον εμπρησμό της αποθήκης του Καρπή στον Μεττή.  Την ίδια στιγμή, ο Μεττής αποφασίζει να φύγει από την Κύπρο το συντομότερο δυνατόν. Καθώς ο Μεττής είναι αμετάπειστος ο Αντζουλής αποφασίζει να τον προδώσει την ίδια κιόλας μέρα. Απογοητευμένα τα παιδιά που δεν βρήκαν βοήθεια από τους μεγάλους στο θέμα του Χαχολλή, αποφασίζουν να τον κρύψουν σε μία σπηλιά.