Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024
Γαλάτεια (2016-20)

Γαλάτεια Δ' Κύκλος - Περιλήψεις επ.01-06

Γαλάτεια Δ' Κύκλος - Περιλήψεις επ.01-06

28 Αυγούστου 2019

Επεισόδιο 1 – Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Οι ήρωες της «Γαλάτειας» πέρασαν μέσα από συμπληγάδες σε μία προσπάθεια να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, ερχόμενοι αντιμέτωποι με τη μοίρα τους αλλά και με την ίδια την ιστορία καθώς η Κύπρος άλλαζε. Όμως ποια είναι η αρχή της ιστορίας τους; Ταξιδεύοντας 43 χρόνια πίσω βρίσκουμε τον Πετρή και την Γαλάτεια όταν ήταν μικρά παιδιά. Τότε που ξεκίνησαν όλα…  Σεπτέμβριος, 1931. Η Κύπρος βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Ανέχεια μαστίζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, όπου καταπιεσμένο από τις βαριές φορολογίες και τις άσχημες συνθήκες ζωής προσπαθεί να επιβιώσει. Στην αντίπερα όχθη οι λίγοι πλούσιοι και τσιφλικάδες προσπαθούν να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τη δύναμη τους έχοντας καλές σχέσεις με την αποικιοκρατική κυβέρνηση. Κάπως έτσι είναι και η κοινωνία των Πιτυθκιών. Όπου οι προύχοντες του χωριού, η οικογένεια του Ττόουλου και της Γαλατούς Καράγιωρκη αλλά και του Ττοφή και της Ερασμίας Χατζηνέαρχου διαφεντεύουν τις τύχες των φτωχών αγροτών και όχι μόνο. Κανείς όμως δεν μπορεί να ξεφύγει από το κτύπημα της ανομβρίας που μαστίζει παράλληλα το νησί. Αδύναμοι, λοιπόν, μπροστά σε κάτι ανώτερο, ενώνονται με μόνο κοινό τους σημείο την προσευχή. Έτσι αυτή τη μέρα όλο το χωριό μαζεύεται σε μια λιτανεία, όπου ζητούν το έλεος του Θεού παρακαλώντας τους ουρανούς να ανοίξουν. Ένα απρόοπτο γεγονός όμως, θα φέρει την αναστάτωση σε όλους τους χωριανούς, την ίδια στιγμή που ένας μυστήριος άνδρας βγαίνει από τη φυλακή και ξεκινά το ταξίδι του σε μία προσπάθεια να πάρει στα χέρια του τη ζωή του.

 

Επεισόδιο 2 – Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Η φωτιά που ξεκίνησε στο χώρο της λιτανείας προκαλεί τον πανικό στους χωριανούς που προσπαθούν να την σβήσουν. Ο Χατζηνέαρχος και ο Καράγιωρκης κατηγορούν τον τρελό του χωριού, τον Χαχολλή ως υπαίτιο της πυρκαγιάς απαιτώντας τον διωγμό του από το χωριό. Τα παιδιά, όμως θα πάρουν το μέρος του. Παράλληλα η Ερατώ, η μητέρα του Πετρή, λέει στην Φλουρεντζού πως ο γιος της εξαφανίστηκε από το σπίτι παρά το ότι ήταν άρρωστος. Η Φλουρεντζού ειδοποιεί τους συγχωριανούς που προσπαθούν όλοι μαζί να βρουν το χαμένο Πετρή. Η Πολύμνια τσακώνεται με τον Καράγιωρκη με αφορμή την αργοπορημένη του άφιξη στην λιτανεία κατηγορώντας τον ότι την απατά. Ο Κωνσταντάς λέει στους χωριανούς πως πρέπει να επισπεύσουν την κατασκευή του φράκτη, έτσι ώστε σε περίπτωση βροχής να μαζέψουν νερό. Τα σχέδια τους όμως φαίνονται να εμποδίζονται από την άρνηση της Γαλατούς να δώσει τα χωράφια της που βρίσκονται στην περιοχή που πρέπει να κατασκευαστεί ο φράκτης. Ενώ στο αρχοντικό του Ττόουλου και της Γαλατούς περιμένουν τους προύχοντες του χωριού για γεύμα, φτάνει πρώτα ο δόκιμος μοναχός Θεόκλητος, φέρνοντας ένα δώρο από τον Ηγούμενο Ευδόκιμο. Εκεί συναντά την νεαρή υπηρέτρια Ουρανία. Ο Μεττής φτάνει στο χωριό του ανυπομονώντας να συναντήσει τη γυναίκα του. Όσα όμως θα ακολουθήσουν θα αλλάξουν για πάντα τη ζωή του.

 

Επεισόδιο 3 – Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Η Ερατώ ψάχνει απελπισμένα τον Πετρή που έχει εξαφανιστεί ενώ ένα ματωμένο μαντήλι και ένα εικόνισμα που βρίσκουν τα παιδιά στα χωράφια, μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο τους φόβους της πως ο Πετρής έπαθε κάτι κακό. Στο τραπέζι που κάνει στους προύχοντες του χωριού η Γαλατού, τους ξαφνιάζει ευχάριστα όταν συμφωνεί να δώσει τα χωράφια της για την κατασκευή του φράγματος. Αυτή η μεταστροφή της Γαλατούς βάζει τον Χατζηνέαρχο σε υποψίες. Καθώς η Πολύμνια εξακολουθεί να είναι θυμωμένη με τον Καράγιωρκη, η Γαλατού τη βάζει στη θέση της, ενώ προτείνει στον Καράγιωρκη να την καλοπιάσει. Μια ξαφνική αδιαθεσία του Ηγούμενου Ευδόκιμου προκαλεί πανικό στους γύρω του. Ο ίδιος τους διαβεβαιώνει πως είναι κάτι περαστικό. Το ίδιο βράδυ όμως και ενώ βρίσκεται στο κελί του, η κατάσταση του χειροτερεύει και ζητά να μιλήσει στον μοναχό Αρσένιο για να του αποκαλύψει κάτι πολύ σημαντικό. Ο Μεττής μετά τα όσα έγιναν στο χωριό του προσπαθεί να ξεφύγει. Φτάνει σε ένα καμπαρέ στη Λεμεσό ζητώντας τη βοήθεια ενός παλιού γνώριμου του, του Αντζουλή. Όμως μαθαίνει από τη Ζαφείρα, την τραγουδίστρια του καμπαρέ και αρραβωνιαστικιά του Αντζουλή, πως ο Αντζουλής λείπει εκτός Κύπρου. Έτσι αποφασίζει να φύγει. Εκείνη την στιγμή όμως μπαίνει στο καμπαρέ ένας αστυνομικός προκαλώντας τον πανικό του Μεττή.

 

Επεισόδιο 4 – Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Η Ζαφείρα ζητά να μάθει από τον Μεττή για ποιο λόγο φοβήθηκε τον αστυνομικό αλλά εκείνος της λέει πως δεν συμβαίνει τίποτα ύποπτο και φεύγει χωρίς να της δώσει περισσότερες εξηγήσεις. Την επόμενη μέρα μια είδηση στην εφημερίδα θα δώσει τις απαντήσεις που γυρεύει η Ζαφείρα. Η Ερατώ συγκινείται όταν μαθαίνει τους λόγους της εξαφάνισης του Πετρή. Ενώ η Γαλατού βιάζεται να τακτοποιήσει τις λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με την παράδοση των χωραφιών για τη δημιουργία του φράκτη, καταφθάνει ο μονάχος Θεόκλητος ο οποίος ανακοινώνει τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Ηγούμενου Ευδόκιμου. Ο Κωνσταντάς είναι χαρούμενος με τη θετική εξέλιξη σχετικά με το φράγμα, όταν όμως μαθαίνει για το θάνατο του Ηγούμενου φοβάται αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την φωτιά που ξέσπασε στη λιτανεία είναι κακοί οιωνοί και άσχημες μέρες ξημερώνουν στο χωριό. Στο μεταξύ η άφιξη του Θεόκλητου στο κονάκι αναστατώνει την Ουρανία πράγμα που προκαλεί την απορία της αδελφής της, Γεωργίας. Ενώ η Πολύμνια εξακολουθεί να είναι ενοχλημένη από την συμπεριφορά του άνδρα της, ο πατέρας της, ο Χατζηνέαρχος παίρνει το μέρος του Καράγιωρκη, θεωρώντας πως η θέση της γυναίκας είναι να υπακούει στον άνδρα της.

 

Επεισόδιο 5 – Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Η Πολύμνια λέει στη μάνα της, Ερασμία ότι τα βρήκαν με τον Καράγιωρκη και δεν πρόκειται να του πηγαίνει πλέον κόντρα. Στη συνέχεια η Γαλάτεια επιστρέφει από το σχολείο και λέει στους γονείς της ότι θέλει να επισκεφτεί τον Πετρή που είναι άρρωστος. Ο Καράγιωρκης παρά τις αρχικές του αντιρρήσεις στο τέλος προσφέρεται να την πάει ο ίδιος στον Πετρή. Φτάνοντας στο σπίτι της Ερατώς, ο Καράγιωρκης αφήνει τη Γαλάτεια μόνη της με τον Πετρή και εκείνος μιλά με την Ερατώ λέγοντας της πως τώρα που ο άνδρας της λείπει στην ξενιτιά θα μπορεί να τους στηρίξει εκείνος. Η Ερατώ αντιλαμβάνεται τις πραγματικές του προθέσεις και αρνείται κάθε βοήθεια. Την ίδια στιγμή η Γαλάτεια λέει στον Πετρή πως λυπάται που είναι φτωχός και θα ζητήσει από τον πατέρα της και τον παππού της να μοιράσουν την περιουσία τους στους συγχωριανούς τους. Η Φλουρεντζού συγκινείται όταν η Φανούλλα ζητά να μάθει λεπτομέρειες για τους γονείς της. Καθώς, ο Χαμπούτσιος, ένας πελάτης που θεωρεί ότι ο Αντζουλής του χρωστά χρήματα εισβάλλει στο καμπαρέ και απειλεί τη Ζαφείρα και την Φρόσα, εμφανίζεται ο Αντζουλής ο οποίος τον διώχνει με τις κλωτσιές. Όταν η Ζαφείρα του λέει για την επίσκεψη του Μεττή, ο Αντζουλής της απαντά πως δεν θέλει να τον δει. Μετά από πρόσκληση της Γαλατούς ο Θεόκλητος επισκέπτεται και πάλι το κονάκι και την ενημερώνει για την περίεργη στάση του Ηγούμενου λίγο πριν πεθάνει.

 

Επεισόδιο 6 – Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Ττόουλος και ο Κωνσταντάς ανησυχούν πως ο νέος Ηγούμενος που θα εκλεγεί θα είναι υποχείριο των Άγγλων. Μετά τα όσα έμαθε από τον Θεόκλητο, η Γαλατού έχει μια μυστήρια συνάντηση με τον μοναχό Αρσένιο. Η Ερατώ βρίσκεται σε τραγική κατάσταση αφού δεν έχει χρήματα ούτε για τα πιο απαραίτητα. Πιεσμένη από την φτώχια σκέφτεται να δεχτεί την πρόταση του Καράγιωρκη να την βοηθήσει οικονομικά. Η Ζαφείρα κάνει παράπονα στον Αντζουλή σε σχέση με όσα της έταξε και όσα στην πραγματικότητα ζει. Ο Χατζηνέαρχος είναι θυμωμένος όταν μια εμπορική συμφωνία που έκανε με τους Άγγλους ακυρώθηκε. Ο Καράγιωρκης υπόσχεται ότι θα μεσολαβήσει εκείνος για να κλείσει η δουλειά υπέρ του πεθερού του. Το ίδιο βράδυ, ο Καράγιωρκης συναντά κρυφά την υπηρέτρια της μητέρας του, τη Λεϊλά. Μάρτυρας όμως αυτής της συνάντησης γίνεται και ένα τρίτο πρόσωπο που δεν έπρεπε να είναι εκεί. Την ίδια στιγμή, την όμορφη βραδιά στο καμπαρέ του Αντζουλή διακόπτει ο Χαμπούτσιος, που μπαίνει οπλισμένος και απειλεί τον Αντζουλή να τον σκοτώσει αν δεν του δώσει τα λεφτά που του χρωστάει. Ενώ είναι έτοιμος να πυροβολήσει τον Αντζουλή, φτάνει στο καμπαρέ ο Μεττής.

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Next Back