Τρίτη, 16 Απριλίου 2024
Γαλάτεια (2016-20)

Πρεμιέρα - Γαλάτεια, Η Αρχή 2019/20

Πρεμιέρα - Γαλάτεια, Η Αρχή 2019/20

26 Αυγούστου 2019

Ο Δ’ ΚΥΚΛΟΣ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 21:15

ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 19:15

 

«ΓΑΛΑΤΕΙΑ, Η ΑΡΧΗ» Εκεί που η Ιστορία γέννησε το μύθο.

 

Στο παρελθόν μας οφείλεται αυτό που είμαστε σήμερα.

Όλα όσα βιώσαμε, όλα όσα αγαπήσαμε, όλα όσα κερδίσαμε και χάσαμε αποτελούν τα κομμάτια μας…

 

Οι ήρωες της «Γαλάτειας» πέρασαν μέσα από συμπληγάδες σε μία προσπάθεια να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, ερχόμενοι αντιμέτωποι με τη μοίρα τους αλλά και με την ίδια την ιστορία καθώς η Κύπρος άλλαζε, ξεκινώντας από το 1943 και τον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και φτάνοντας μέχρι την Τουρκική εισβολή του 1974.

Ποια όμως ήταν η αρχή της ιστορίας τους, ποια είναι τα γεγονότα που καθόρισαν τα πρώτα βήματα των ηρώων μας;

Στον τέταρτο κύκλο, η «Γαλάτεια» μας ταξιδεύει 43 χρόνια πίσω, στο πρώτο prequel της Κυπριακής τηλεόρασης.

Στο 1931, όταν η Γαλάτεια ήταν ένα μικρό κοριτσάκι. Ακριβώς τότε που άρχισε να καταλαβαίνει πως ο κόσμος των μεγάλων δεν είναι ένα παραμύθι με ευχάριστο τέλος, αλλά μια συνεχής πάλη ανάμεσα στο κακό και το καλό, την αδικία και τη δικαιοσύνη, τη λύπη κα τη χαρά... Το μίσος και την αγάπη...

Η κοινωνία των Πιτυθκιών, του χωριού της Γαλάτειας, αποτελεί μικρογραφία της κοινωνίας της Κύπρου του 1931, με βασικό της χαρακτηριστικό τις έντονες ταξικές διαφορές με τους λιγοστούς πλούσιους να αποζητούν κι άλλο πλούτο και τους πολλούς φτωχούς να δίνουν μάχη για ένα κομμάτι ψωμί. Άλλωστε, όπως λένε, «τα λεφτά πάνε στα λεφτά και κάθε φτωχός κι η μοίρα του».

Όλοι όμως είναι υποταγμένοι στον Άγγλο κατακτητή που χρησιμοποιεί κάθε μέσον για να αλλάξει την εθνική μας ταυτότητα.

Μεγάλα μυστικά, καταπιεσμένα πάθη και απαγορευμένοι έρωτες συνθέτουν το σκηνικό. Μα πάνω απ’ όλα ο ίδιος πόθος που κυλάει στο αίμα των Κυπρίων: ο πόθος για ελευθερία.

Με ιστορίες που θα καθηλώσουν, αλλά και θα προβληματίσουν, συνεχείς εξελίξεις και ανατροπές, η «Γαλάτεια» συνεχίζει το ταξίδι της πίσω στο χρόνο... εκεί που η ιστορία γέννησε το μύθο.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΡΑ:

1931: Η Κύπρος βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Ανέχεια μαστίζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, όπου καταπιεσμένο από τις βαριές φορολογίες και τις άσχημες συνθήκες ζωής προσπαθεί να επιβιώσει.

Στην αντίπερα όχθη οι λίγοι πλούσιοι και τσιφλικάδες προσπαθούν να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τη δύναμη τους έχοντας καλές σχέσεις με την αποικιοκρατική κυβέρνηση.

Κάπως έτσι είναι και η κοινωνία των Πιτυθκιών. Όπου οι προύχοντες του χωριού, η οικογένεια του Ττόουλου (Στέλιου Καυκαρίδη) και της Γαλατούς Καράγιωρκη (Έρικα Μπεγιέτη) αλλά και του Ττοφή (Ανδρέα Βασιλείου) και της Ερασμίας Χατζηνέαρχου (Έλενα Παπαδοπούλου) διαφεντεύουν τις τύχες των φτωχών αγροτών και όχι μόνο.

Οι δύο οικογένειες έσμιξαν την περιουσία τους με τον γάμο των παιδιών τους, του Γιώργου Καράγιωρκη (Κρίστοφερ Γκρέκο) και της Πολύμνιας (Ειρήνη Κωνσταντίνου). Ένας γάμος που μοιάζει ζηλευτός απ’ όλο το χωριό καθώς την ευτυχία τους φαίνεται να συμπλήρωσε ο ερχομός της κόρης τους Γαλάτειας (Νεφέλη Χ’’Κωνσταντίνου). Στην πραγματικότητα όμως η Πολύμνια ζει μέσα στη δυστυχία. Γνωρίζει για τις απιστίες του άνδρα της αλλά κρύβει ακόμα μέσα της και ένα μεγάλο και αβάστακτο μυστικό. Πως η κόρη τους, δεν είναι στην πραγματικότητα δική της κόρη, αλλά καρπός της παράνομης σχέσης του άνδρα της με την παραδουλεύτρα της Ανδρονίκης (Χριστιάνα Λάρκου), την ίδια στιγμή που εκείνη δεν μπορεί να φέρει στον κόσμο ένα δικό της παιδί. Και ο ίδιος όμως ο Γιώργος Καράγιωρκης δεν είναι τόσο ελεύθερος όσο θέλει να δείχνει. Καταπιεσμένος από τη δική του μητέρα, προσπαθεί να φανεί αντάξιος των προσδοκιών της Γαλατούς που τον θέλει ένα δυναμικό και αποφασιστικό άρχοντα.

Η Γαλατού Καράγιωρκη είναι μια ισχυρή παρουσία στη ζωή των Πιτυθκιών. Σκληρή και αμείλικτη κατάφερε εύκολα να επιβληθεί στον σύζυγο της και, παρά το ότι είναι γυναίκα, να αναλάβει την διαχείριση της περιουσίας τους. Αποφασισμένη να διατηρήσει αλλά και να επεκτείνει την περιουσία της, δεν αφήνει τίποτα να σταθεί στο δρόμο της, χρησιμοποιώντας και τα πιο αθέμιτα μέσα. Τα δικά της μεγάλα μυστικά, όμως, είναι ικανά να καταστρέψουν όλα όσα έχει κτίσει μέχρι  τώρα. Η Γαλατού, παρ’ όλα αυτά, είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα για να μην βγουν στην επιφάνεια.

Ο Ττοφής Χατζηνέαρχος, ο συμπέθερος της Γαλατούς, είναι αυστηρός οικογενειάρχης. Ορίζει την μοίρα των παιδιών του χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα πραγματικές τους ανάγκες, ενώ η γυναίκα του Ερασμία, είναι υποταγμένη στις επιθυμίες του. Πρώτη και τελευταία του έγνοια η διασφαλίση της δύναμη και της εκτίμησης που απορρέει από το όνομα του. Εναποθέτει τις ελπίδες για το μέλλον στο γιο του Πολυδεύκη (Βασίλης Μιχαήλ).

Αυτή η επιθυμία του Χατζηνέαρχου αποτελεί ασφυκτικό κλοιό για τον Πολυδεύκη καθώς μπήκε και συνεχίζει να μπαίνει εμπόδιο στα δικά του όνειρα. Εκ φύσεως επαναστάτης προσπαθεί να βοηθήσει τους γύρω του αδιαφορώντας για τα συμφέροντα της οικογένειας του, δημιουργώντας μεγάλες συγκρούσεις με τον πατέρα του. Ο μεγαλύτερος του καημός ήταν που, εξαιτίας του Χατζηνέαρχου, έχασε τη γυναίκα που αγάπησε, την Ερατώ (Νίκη Δραγούμη) επειδή αυτή δεν ήταν αντάξια για σύζυγος λόγω του ότι ήταν φτωχή.

Η Ερατώ μη έχοντας άλλη επιλογή, παρά να αποδεχτεί τη μοίρα της, προσπαθεί να προχωρήσει με τη ζωή της και να ξεπεράσει τον Πολυδεύκη. Παντρεύεται με προξενιό ένα αγρότη και αφοσιώνεται στην οικογένεια της, η οποία μεγαλώνει όταν φέρνει στον κόσμο τον μονάκριβο της γιο, τον Πετρή. Όταν ο άντρας της αποφασίζει να ξενιτευτεί για να μπορέσει η οικογένεια του να επιβιώσει, η Ερατώ βρίσκεται μία γυναίκα μόνη σε μια κοινωνία που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τις απροστάτευτες γυναίκες.

Επίκεντρο του κόσμου της Ερατώς είναι ο γιος της, ο Πετρής (Σταύρος Κυπριανός Ζαχαρίου). Είναι αποφασισμένη πως εκείνος δεν θα ακολουθήσει τα δικά της βήματα ή του πατέρα του. Όνειροκαι στόχοςτης, είναι να του εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή. Να τον βοηθήσει να σπουδάσει για να μπορέσει να βγει από τη φτώχια που έζησε εκείνη.

Η μαμμού του χωριού, η Φλουρεντζού (Κύνθια Παυλίδου), αποτελεί σημαντικό μέλος της κοινωνίας του χωριού. Με τα γιατροσόφια της, γιατρεύει φτωχούς και πλούσιους, με αποτέλεσμα αρκετές φορές να μαθαίνει τα μυστικά τους. Τα δικό της όμως μυστικό το κρατά φυλαγμένο μέσα της κι αυτό δεν είναι άλλο από το ότι και η ίδια έχει μια κόρη, τη Ρίτα και μία εγγονή, τη μικρή Φανούλα (Μαριά Μοργιάννη) την οποία μεγαλώνει χωρίς κανένας να γνωρίζει την αληθινή σχέση που έχουν μεταξύ τους.

Η δασκάλα του χωριού, η Αννού (Μυρτώ Κουγιάλη) προσπαθεί να διδάξει τα παιδιά του χωριού, το σωστό και το δίκαιο, την ισότητα και την ελευθερία. Σύμφωνα, όμως, με τους νόμους της εποχής, το ότι είναι δασκάλα της απαγορεύει να δημιουργήσει τη δική της οικογένεια. Παρ’ όλα αυτά μεγαλώνει τα παιδιά της αδελφής της, τον μικρό Στεφανή (Πιέρος Αναστάση) και την Αννέττα (Κυριακή Τζιακουρή), καθώς οι γονείς τους ξενιτεύτηκαν κι αυτοί για ένα καλύτερο αύριο. Τι θα γίνει όμως όταν ο έρωτας κτυπήσει την πόρτα της Αννούς;

Τα παιδιά αποτελούν το μέλλον του χωριού. Αδιαφορώντας για τις, μεταξύ τους, ταξικές διαφορές βιώνουν την πείνα και την φτώχια με τον δικό τους τρόπο και στέκονται γεμάτα περιέργεια απέναντι στα όσα πράττουν οι μεγάλοι. Είναι όμως έτοιμα να προσφέρουν απλόχερα αγάπη σε όσους την χρειάζονται. Όπως τον τρελό του χωριού, τον Χαχολλή (Κώστας Σχοινιού) ο οποίος μοιάζει να είναι ο μόνος ‘μεγάλος’ που τους καταλαβαίνει.

Στο πλευρό των αγροτών βρίσκεται ο Κωνσταντάς (Κώστας Δημητρίου) Ο «σοφός» αρχιβοσκός των Πιτυθκιών, τον οποίο σέβονται οι απλοί χωρικοί και δεν διστάζουν να τον συμβουλεύονται και να ζητούν τη βοήθεια του όποτε τον χρειάζονται. Είναι ο μόνος που τολμά να αντιμετωπίσει τους προύχοντες του χωριού. Μεγάλα βάσανα όμως κι ένα μεγάλο μυστικό βαραίνουν και τη δική του καρδιά. Ο μικρός του γιος, Παναής, χάθηκε στους Βαλκανικούς πολέμους παραμένοντας αγνοούμενος, ενώ ο μεγάλος του γιος, ο Αντζουλής (Τόνυ Δημητρίου) πήρε τον ‘κακό δρόμο’ αποτελώντας έτσι το μελανό του σημείο.

Ο Αντζουλής, απογοητευμένος από την προσοχή και αγάπη που έδειχνε ο πατέρας του στον αδελφό του, μπλέχτηκε στον υπόκοσμο της Λεμεσού και σύντομα έγινε περιβόητος για τις παράνομες δραστηριότητες του. Άνοιξε το δικό του καμπαρέ στη Λεμεσό εκμεταλλευόμενος νεαρά κορίτσια τα οποία πουλά στην εκλεκτή του πελατεία. Στο καμπαρέ του Αντζουλή, ανάμεσα στις διάφορες κοπέλες είναι και η Ζαφείρα (Έλενα Δημητρίου). Αιγύπτια της Αλεξάνδρειας, γνώρισε και ερωτεύτηκε τον Αντζουλή σε ένα από τα ταξίδια του στην πατρίδα της. Χωρίς δεύτερη σκέψη τον ακολούθησε όταν εκείνος της έκανε πρόταση γάμου παρά τις αμφιβολίες των γονιών της. Δικαιολογημένες, όμως, αμφιβολίες καθώς ο Αντζουλής οδήγησε την Ζαφείρα με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις να γίνει πόρνη! Η Ζαφείρα, παρ’ όλα αυτά, ελπίζει πως ο Αντζουλής θα τηρήσει την υπόσχεση του και θα φτιάξουν μαζί την οικογένεια που της έταξε.

Στο δρόμο του Αντζουλή, αλλά και των χωριανών των Πιτυθκιών θα βρεθεί ο Μεττής (Γιάννης Κόκκινος). Μετά από ένα έγκλημα που κάνει εν βρασμό ψυχής, ο Μεττής θα βρεθεί κυνηγημένος και θα ζητήσει αρχικά τη βοήθεια του Αντζουλή και στη συνέχεια θα προσπαθήσει να βρει καταφύγιο στα Πιτύθκια. Εκεί θα γνωρίσει όμως απρόσμενα, ένα καινούριο φίλο και συμπαραστάτη.

Η πιο δραματική όμως ερωτική ιστορία είναι ανάμεσα στον δόκιμο μοναχό Θεόκλητο (Ανδρέα Λουκά) και την Ουρανία (Μάρθα Κωνσταντίνου) μια φτωχή ορφανή κοπέλα που προσπαθεί να μεγαλώσει τις μικρότερες της αδελφές. Ένα ζευγάρι που θα δώσει τη δική του μάχη για το δικαίωμα στον έρωτα και την αγάπη ενάντια στο καθήκον και τα πρέπει.

Αυτοί και άλλοι ήρωες συνθέτουν το σκηνικό της Κύπρου του 1931, μια αποτύπωση της σκληρής πραγματικότητας της ιστορίας του τόπου μας και της ζωής των κατοίκων του.

Και όλα αυτά λίγο πριν τα γεγονότα των Οκτωβριανών του 1931, καθώς οι Κύπριοι είναι έτοιμοι να κάνουν για πρώτη φορά το μεγάλο βήμα και να ξεσηκωθούν ενάντια στους κατακτητές. Οι ήρωες μας θα παρασυρθούν από τη δύνη των γεγονότων και θα γίνουν έρμαιο των δικών τους παθών, διλημμάτων και αποφάσεων.

 

ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ :

Ηλίας Ανδρέου

Ανδρέας Βασιλείου

Κριστιάνα Γεωργίου

Κρίστοφερ Γκρέκο

Κώστας Δημητρίου

Τόνυ Δημητρίου

Έλενα Δημητρίου

Νίκη Δραγούμη

Θανάσης Δρακόπουλος

Στέλιος Καυκαρίδης

Γιάννης Κόκκινος

Μυρτώ Κουγιάλη

Ειρήνη Κωνσταντίνου

Μάρθα Κωνσταντίνου

Χριστιάνα Λάρκου

Ανδρέας Λουκά

Ανδρέας Μελέκης

Βασίλης Μιχαήλ

Έρικα Μπεγέτη

Βαλεντίνα Νικολάου

Έλενα Παπαδοπούλου

Κύνθια Παυλίδου

Κώστας Σχοινιού

Μυρσίνη Χριστοδούλου

 

και τα παιδιά

Πιέρος Αναστάση Ζορλή

Χρύσα Αναστάση Ζορλή

Ηρώ Ιωάννου

Νεφήλη Μακρή

Μαριά Μοργιάννη

Κυριακή Τζιακουρή

Σταύρος Κυπριανός Ζαχαρίου

και Νεφέλη Χ’Κωνσταντίνου

 

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κώστας Κωστόπουλος, Πάρης Προκοπίου

ΣΕΝΑΡΙΟ: Μιχάλης Τερζής

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: Κώστας Κωστόπουλος

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ: Άθως Αντωνίου

ΔΙΑΛΟΓΟΙ: Μιχάλης Ττερλικκάς, Γιάννης Κόκκινος, Ήρα Γενακρίτου, Χρίστος Νικολάου, Ανδρέας Πάντζης.

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: Κώστας Κακογιάννης

ΣΤΙΧΟΙ: Πάμπος Κουζάλης

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Κωνσταντίνος Όθωνος, Γιώργος Κολοκοτρώνης

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Γιάννα Χατζηγεωργίου, Κωνσταντίνος Κουρουφέξης

 

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Next Back