Κυριακή, 22 Μαΐου 2022
Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-18)

ΑΣΤΑΚΟΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΟΡΝΕΪ εκ.32

ΑΣΤΑΚΟΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΟΡΝΕΪ εκ.32

9 Ιουνίου 2016

ΑΣΤΑΚΟΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΟΡΝΕΪ
 
ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΣΕ ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ
1 αστακό κατεψυγμένο 2.5kg
2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο 30γρ.
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη 3γρ.
Αλάτι πιπέρι
Για την μορνέι:
2 ½ φλιτζ.γάλα 500γρ.
2 κουταλιές γεμάτες αλεύρι 40γρ.
2 κουταλιές βούτυρο 40γρ.
1 αυγό
2 κουταλιές τυρί γκούτα τριμμένο
Αλάτι πιπέρι
2 πρέζες μοσχοκάρυρο
 
Αφού αποψύξετε τον αστακό, πολύ προσεκτικά με ένα μαχαίρι κόβετε τον αστακό στην μέση. Σε ένα τηγάνι με ραβδώσεις ψήνετε την κάθε πλευρά του αστακού για 3’. Στην συνέχεια τοποθετείτε τον αστακό σε ένα ταψί με την σάρκα προς τα πάνω. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε τον βούτυρο, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Περιλούζετε τον αστακό με τον βούτυρο και τον ψήνετε στο φούρνο στους 190οC για περίπου 15’. 
Για την μορνέι: Σε μια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και στην συνέχεια ρίχνετε το αλεύρι. Ανακατεύετε καλά και ψήνετε για περίπου 2’. Αποσύρετε από την φωτιά και βάζετε μέσα όλο το γάλα ανακατεύοντας με ένα σύρμα. Επιστρέφετε την κατσαρόλα στην φωτιά και ψήνετε μέχρι να σφίξει η κρέμα. Προσοχή, κατά την διάρκεια ψησίματος ανακατεύετε συνεχώς για να μην σας σβολιάσει. Αφού σφίξει η κρέμα, σβήνετε την εστιά, προσθέτετε μέσα το τυρί,  το αυγό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε πολύ καλά αμέσως. 
Βγάζετε από το φούρνο τον αστακό και τον περιλούζετε με την μορνέι. Ρυθμίζετε το φούρνο στο γκρίλ και βάζετε τον αστακό ξανά μέσα για περίπου 3’ ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η κρέμα.
 
 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Next Back