Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
Τι θα φάμε σήμερα μαμα; (2012-14)

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 20 Β ΚΥΚΛΟΣ

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 20 Β ΚΥΚΛΟΣ

26 Νοεμβρίου 2013

Α. Ρεθυμνιώτικα Καλιτσούνια με τυρί

 
Υλικά για 30 κομμάτια:
 
Για τη ζύμη:
2 φλιτζ. ζεστό γάλα
1 φακελάκι ξερή μαγιά
2 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
1 φλιτζ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
4-5 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζ. έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο για τα χέρια μας
Λίγο αλάτι
 
Για τη γέμιση:
450 γρ. φρέσκια ρικότα ή ανθότυρο
200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
1 μικρό αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
2 κ.γ.  δυόσμο
 
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
 
Εκτέλεση:
 
1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη: ρίχνουμε το ζεστό γάλα σε ένα μπολ και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά σε ζεστό και απάγκιο μέρος.
Προσθέτουμε 1 φλιτζ. αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, τα αυγά και 1 ακόμη φλιτζ. αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. 
Ρίχνουμε αλεύρι όσο πάρει, σε δόσεις του μισού φλιτζανιού, ανακατεύοντας  μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια μαλακή και αραιή ζύμη.
 Ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Η ζύμη θα πρέπει να κολλάει. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί. Η ζύμη θα ανέβει και θα φουσκώσει, ενώ η επιφάνειά της θα μοιάζει με σφουγγάρι.
 
2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: ανακατεύουμε τα τυριά, το αυγό και τον δυόσμο σε ένα μεσαίο μπολ.
 
3.Πλάθουμε τα καλιτσούνια: Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Έχουμε δίπλα μας το λάδι για τα δάχτυλά μας. 
Περνάμε της παλάμες των  χεριών μας με λάδι. Με τα δάχτυλα παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης σε μέγεθος ακτινίδιου και το πιέζουμε μαλακά με την λαδωμένη παλάμη για να γίνει επίπεδο. Το απλώνουμε λίγο με τα δάχτυλα για να σχηματιστεί ένα στρογγυλό, χοντρό πιτάκι. 
Τοποθετούμε μια γεμάτη κ.σ. από τη γέμιση τυριού στο κέντρο του. Το κλείνουμε ώστε να δημιουργηθεί μια μπάλα που να "αγκαλιάζει" τη γέμιση. Κρατάμε το πιτάκι στην λαδωμένη παλάμη μας  και το πιέζουμε να γίνει στρογγυλό κι επίπεδο, περίπου 10.2 εκ. σε διάμετρο και 2.5 εκ. σε πάχος. 
Τα τοποθετούμε στο ζεστό λάδι και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν από κάτω. 
Τα γυρίζουμε με μία σπάτουλα και τα τηγανίζουμε κι από την άλλη πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από το τηγάνι. 
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη και τη γέμιση. Τα σερβίρουμε ζεστά.
 
 

Β. Κρητικό “συμπεθεριό’’

Υλικά για 6 -8 Μερίδες 
½ φλιτζ. ρεβίθια
½ φλιτζ. φασόλια ξερά
½ φλιτζ. κουκιά μικρά
½ φλιτζ. φακές χοντρές
½ φλιτζ. πλιγούρι
Αλάτι
½ φλιτζ. ελαιόλαδο ή περισσότερο
2 φλιτζ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (το άσπρο και το πράσινο μέρος)
1 φλιτζ. άνηθο η μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Χυμό από 1 λεμόνι 
 
Εκτέλεση:
1. Μουσκεύουμε τα κουκιά σε νερό αποβραδίς. Επίσης, μουσκεύουμε τα φασόλια, τα ρεβίθια και το πλιγούρι με νερό αποβραδίς. Την επομένη μέρα τα σουρώνουμε.
 
2. Κόβουμε το μαύρο μάτι από τα κουκιά και τα βράζουμε σε σκέτο νερό για 10 λεπτά. Τα σουρώνουμε και χύνουμε το καφετί νερό.
 
3. Βάζουμε όλα τα όσπρια και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τις φακές, σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που να τα καλύπτει κατά 4 εκ. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για μισή ώρα, αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια. Προσθέτουμε τις φακές, το πλιγούρι και λίγο αλάτι και σιγοβράζουμε για άλλη μισή ώρα.
 
4. Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές λάδι σε ένα τηγανάκι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 5 με 7 λεπτά. Προσθέτουμε τον άνηθο ή τον μαϊντανό  το λεμόνι, και το λάδι και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμη. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι και το υπόλοιπο λεμόνι και ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο λάδι. Αφήνουμε το φαγητό να καθίσει για 30 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
 
Name
 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Next Back